egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

A geotermiáról és a sűrített levegőről a Kamarában

2009.02.05. 17:06 egrizold

Energia Klub: új megoldások, hatékonyabb felhasználás

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) már a korábbi években is foglalkozott az energiával kapcsolatos kérdésekkel. Az energiahatékonyság, az alternatív források felhasználása napjainkban még aktuálisabbá vált.

Magyarországnak 2020-ra a felhasznált energiájának 13 százalékát megújuló forrásokból kell előállítania. A HKIK által szervezett Energia Klubban az első alkalmon a geotermiáról és a sűrített levegőről volt szó. A későbbiekben a Mátrai Erőműről, s szakmaspecifikus, például nyomdaipari alkalmazásokról is szót ejtenek majd.

Ádám Béla, a fővárosi Hidro-Geodrilling Kft. ügyvezetője a hőszivattyús rendszerekről beszélt. Kiemelte, az ország egy része a földhő szempontjából valóban az átlagtól kedvezőbb helyzetben van, többnyire azonban a világ középértékének megfelelő adottságokkal bírunk. Hiányolta a kidolgozott energiapolitikát is. A pazarlást kifogásolva elmondta: a hazai fürdők túlnyomó többsége nem hasznosítja az évente elfolyó több tízmillió köbméter meleg víz hőjét.

Cservenyák Gábor, a miskolci Klimasol Kft. vezetője példákon (a Debreceni Campus önellátó épületén, a hulladék hőt hasznosító Borsodchem tervezett irodaházán) mutatta be az energiatudatos építkezést.

Czékmány György, az egri Optimus Plus ügyvezetője A fenntartható energiagazdálkodás lehetősége című előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy kis odafigyeléssel (fölösleges fogyasztók kikapcsolása, a fűtés egy fokkal lejjebb vétele) évente több ezer forint is megspórolható, nem beszélve arról, hogy a légkört több mázsa szén-dioxidtól kíméljük meg.

Szóba került az is, hogy a nagysikerű tavalyi esemény után ebben az évben is megrendezi a sűrített levegővel működő járművek versenyét az egri Bosch Rexroth Pneumatika Kft.


Forrás: heol.hu  Írta: Tóth Balázs, 2009. február 4.

Szólj hozzá!

Címkék: klíma geotermikus energiahatékonyság

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr14924406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása