egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

A Föld Órája Egerben is

2009.03.19. 22:37 torosziget

Az önkormányzat sajtóanyagát idézzük:

A WWF Magyarország felhívására Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata is csatlakozott a Föld Órája (Earth Hour) 2009. elnevezésű akcióhoz.

A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet egymilliárd embert és 1000 várost szeretne a kezdeményezés mögé állítani. Arra kérik a világ lakosságát, vállalatait és az önkormányzatokat, hogy 2009. március 28-án, szombaton este 20.30 órakor kapcsolják le a világítást egy egész órára.

A kezdeményezés Ausztráliából, Sydney-ből indult 2007-ben és két év alatt világméretűvé nőtte ki magát. A Föld Órája felhívás célja, hogy eddig soha nem látott méretű, globális összefogást teremtsen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az ember által előidézett klímaváltozás jelenti a legnagyobb környezeti fenyegetést Földünkre. Lassítása érdekében mindenkinek változtatnia kell az életmódján. A Föld Órája bebizonyítja azt, hogy ez megvalósítható. Megmutatja, hogy együtt, összefogással, egy kis cselekedettel is nagy eredményt érhetünk el a folyamat lassításában.

De mit is jelent ez valójában? 2007. március 31-én Sydneyben 19.30 és 20.30 között a város lakásainak 53%-ában elsötétültek a fények csakúgy, mint a legnagyobb épületeknél - Sydney Operaház, Harbour Bridge -, ugyanakkor a hotelekben, vendéglőkben és irodaházakban. 2,2 millió ember, 2100 vállalat és Sydney Önkormányzata összefogásának eredményeként a város energiafelhasználása aznap 10,2 %-kal csökkent, ami 48 ezer gépkocsi szén-dioxid-kibocsátásának megtakarításával egyenlő.

Eddig már 74 ország összesen 375 városa - pl. Las Vegas, Los Angeles, London, Dubai, Hong-Kong, Róma és Varsó stb. -, egyének, cégek és közintézmények vállalták részvételüket a 2009. évi akcióban.

Számos világhírű épület és kulturális látványosság is sötétbe borul az akció során, többek között kialszik a világítás a Megváltó Krisztus szobránál Rio de Janeiroban, a Merlion szobornál Szingapúrban, a Sydney Operaház épületénél és a CN toronynál Torontóban stb.

2009 különösen fontos év a klímaváltozás szempontjából, hiszen a Kiotói Egyezmény most kerül hatályon kívülre. A világ vezetői idén decemberben ülnek össze az ENSZ Éghajlat-változási Konferenciáján, Koppenhágában, hogy új megállapodást hozzanak létre. A Föld Órája akcióval mindenki részt vehet abban, hogy felhívjuk a figyelmet a klímaváltozás fontosságára és befolyásolhassuk a döntéshozókat.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata az akció keretében lekapcsolja jellegzetes épületeinek díszvilágítását, így egy órára elsötétül a Minorita templom, a Dobó I. szobor, a Székesegyház, a Líceum, a Várfal a várzászlóval együtt, a Dobó I. Gimnázium, a Minaret, a Hatvanasezred emlékmű, az 56-os emlékmű, a Ráctemplom, a Felnémeti templom és a Ciszterci templom.


Arra kérik ugyanakkor Eger lakosságát, a vállalatokat és a közintézményeket, hogy minél nagyobb számban csatlakozzanak a kezdeményezéshez és kapcsolják le a villanyt - egy óra időtartamra - március 28-án, szombaton este 20.30 órakor.

Mutassunk példát, takarékoskodjunk közösen ezen a napon.

Az akció hazai és külföldi folyamata nyomon követhető a http://www.earthhour.org weboldalon, ahol az előzetes részvételi szándékot is jelezni lehet.

Mit tehet ön a klímaváltozás ellen?
Tekerje le!

  • Ne fűtse túl az otthonát! A háztartásokban használt energia 70 %-a fűtésre megy el. Ha csak 1 ˚C fokkal csökkenti az otthoni hőmérsékletet, akár 7 %-kal csökkenhet a fűtésszámla.
  • Takarékoskodjon a meleg vízzel! A fürdés helyett inkább zuhanyozzon, ehhez négyszer kevesebb energia szükséges.
  • Mindig csak annyi vizet forraljon fel, amennyire éppen szüksége van!
  • Amikor szellőztet, hagyja az ablakot tárva néhány percig, majd csukja be újra! Ez jobb módszer, mint hosszú időn keresztül tartó szellőztetéssel hagyni a meleget elszökni.
  • Olvassza le a hűtőszekrényt rendszeresen! Ezzel a felhasznált energia akár 30%-át is megspórolhatja.
  • Ne kapcsolja a hűtőt a legnagyobb fokozatra!
  • Ne rakjon forró vagy meleg ételt a hűtőbe, hagyja előbb kihűlni!

Kapcsolja ki!

  • Ne felejtse el leoltani a lámpát, ha már nincs rá szüksége!
  • Ne hagyja a tévét, hifit vagy a számítógépet készenléti (standby) üzemmódban!
  • Ha a telefon akkumulátora már feltöltődött, ne hagyja a mobiltelefont a töltőn!
  • Használjon energiatakarékos égőket! Ezek ötször kevesebbet fogyasztanak.
  • Új háztartási gép vásárlása esetén olyan terméket válasszon, amelyen az európai „A+” fokozatú minősítés szerepel!
  • Fogmosás közben ne folyassa a vizet, így akár több liter víz takarítható meg.
  • Javíttassa meg a csöpögő csapokat!

Sétáljon és kerékpározzon!

  • Ha csak rövid távolságra megy, úgy gyalog vagy kerékpárral közlekedjen!
  • Nagyobb távolság esetén részesítse előnyben a tömegközlekedést! Utazzon autóbusszal vagy vonattal.
  • Tudta Ön, hogy a repülőgépek óriási mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak az atmoszférába?
  • Új autó vásárlása esetén válasszon hatékony üzemanyag-fogyasztású autót!

Hasznosítsa újra!

  • Eldobható nylonszatyor helyett használjon többször használható táskát!
  • Éljen a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségével!
  • Ha kertje van, komposztáljon! Ne égesse el a kerti hulladékot!

Ne felejtse, az energia pénz, ha takarékoskodik az energiával, pénzt takaríthat meg, amit más célra is felhasználhat... pl. ültethet egy fát az iskola udvarán, a kertjében vagy az otthona környékén.
Tudta Ön, hogy 5 fa - az élete során - nagyjából 1 tonnányi szén-dioxid tud megkötni?
Tegyen a klímaváltozás ellen!
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata

Szólj hozzá!

Címkék: önkormányzat klíma wwf takarékosság

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr191013007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása