egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Föld Napja a Berek-erdőn!

2009.05.05. 22:41 mmebukk

Közel 40 éve megszületett egy ötlet, amelyből elindult egy mozgalom, s mára behálózza szinte az egész világot.
Egy igény lépett fel a megváltozott környezetünk élhetőbbé tételére. Begyűrűzött megannyi ország milliárdnyi polgárainak gondolataiba, mindennapjaiba.
A rohamosan fejlődő gazdaságok hihetetlen mértékben kezdték el felemészteni természeti környezetüket. A gyarapodó emberiség egyre nagyobb igénye óriási teherként nehezedik a kék bolygóra. Ezért szükség volt tartamosan és fenntarthatóan, a jövő generációinak is esélyt adva egy új szemlélet szerint élni. Lassan, de biztosan egyre tudatosabban kezdtük használni környezetünket. Lépések történtek az embert kiszolgáló ipar, mezőgazdaság természet és környezetkímélőbb szabályozására. Elkezdtük újrahasznosítani dolgainkat, szelektíven gyűjteni a szemetet, talaj- víz-levegő védelmi irányelvek mentén termelünk és gazdálkodunk. Élőhelyeket és életközösségeket próbálunk megmenteni a kipusztulástól, próbáljuk rekonstruálni tönkretett környezetünket. A felnövekvő nemzedékek számára pedig vissza kell találni arra az útra, amely megőrzi és biztosítja földünk biológiai sokféleségét.
Ezen zászló alatt csatlakoztunk mi is a Föld Napja rendezvények soraiba, a kerecsendi Berek-erdőn. A Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet munkatársai egy kirándulás keretén belül próbálták összefoglalni a helyi iskola diákjai számára közvetlen természeti környezetük fontosságát, jelentőségét. Az erdőbe kilátogató 200 gyerek 30 fős csoportokban járta végig az előzőleg kijelölt útvonalat tanári felvezetéssel. A kisdiákok 5 állomáson hallgathattak információkat általános és aktív természetvédelemről, a Tájvédelmi Körzet színes világáról. Testközelből ismerkedhettek az erdőt messze földre híressé tevő gazdag flórájával és faunájával. A kerületvezető erdész közvetlen segítséget tudott nyújtani az erdő komplex rendszeréről is.
A természetvédelmi szakemberek tudatformáló környezeti nevelése talán ebben a formában közvetlenebbül megérinti az iskolapad szoros kötelékéből kiszabadult gyerekeket.
Sasvári János természetvédelmi őr - BNPI Dél-Hevesi Tájegység

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: www.bnpi.hu

Szólj hozzá!

Címkék: föld napja kerecsend bükki nemzeti park igazgatóság hevesi füves puszták tájvédelmi körzet

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr241104840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása