egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Monsanto szerint a világ - könyvajánló

2009.05.28. 10:26 torosziget

Ismét egy most megjelent környezetvédelmi témájú könyvet ajánlok a "gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" mottó jegyében. (Úgy látszik így élem ki, hogy alig van időm ilyen jó könyvek olvasására :) Most a világ egyik környezetvédelmi szempontból legvitatottab cégéről, a Monsanto-ról jelent meg magyarul egy könyv. Bekopizom ide a nol.hu oldalon megjelent írást. Jó olvasást!

A dioxintól a génkezelt növényekig
Egy cég a kapocs a PCB és a szintetikus hormonok között

Arra a kérdésre, hogy van-e összefüggés a PCB, a dioxin, a szintetikus növekedési hormon, a sokféle káros mellékhatással vádolt mesterséges édesítőszerek és a génkezelt mezőgazdasági növények között, kétféle válasz is adható. Az egyik szerint ezekhez a "találmányokhoz" kapcsolódnak az elmúlt évtizedek legnagyobb élelmiszer- és egészségügyi botrányai. A másik még izgalmasabb: a gyártó (vagy az előállítók egyike) minden esetben egy amerikai vállalat, a Monsanto.


Egy francia újságírónő, Marie-Monique Robin arra vállalkozott, hogy összegyűjti a világ egyik legvitatottabb múltú cégéről mindazt, ami szorgos kutatómunkával nyilvánosan megismerhető. A nyomozás gyümölcse, a Monsanto szerint a világ (Le monde selon Monsanto) című könyv a Pallas kiadó gondozásában most jelent meg magyarul, de az eredeti francia kiadás is friss, tavalyi keltezésű. A közel négyszáz oldalas, idézetekkel, adatokkal és hivatkozásokkal gazdagon tűzdelt kötet nagyjából száz év történéseit követi nyomon, de az igazán izgalmas epizódok a múlt század 60-as éveitől sorjáznak. A módszer a könyvben írtak szerint mindenütt hasonló: a vállalat tisztában van az éppen soron lévő termék kockázataival, mégis megtesz mindent a piacra dobás, illetve az akadékoskodók elhallgattatása érdekében. Az eszköztárba beletartozik a hatóságok befolyásolása, a vizsgálati eredmények manipulálása vagy elhallgatása, a beépülés, a tudósok "megvásárlása" és a médiát (olykor a legrangosabb tudományos folyóiratokat, mint a Nature vagy a Science) érintő, néha a fenyegetéssel határos nyomásgyakorlás.

A hivatkozott példák közül az egyik legérdekesebb a mexikói kukoricatermelők ügye: a közép-amerikai országban a "hagyományos" fajtákban is kimutatták a Monsanto által előállított transzgének jelenlétét. Ezzel nemcsak az bizonyosodott be, hogy a módosított gének szétterjednek, hanem az is, hogy az átalakított génrészletek teljesen kiszámíthatatlan helyekre épülnek be a növényekben, és így a hatásuk is megjósolhatatlan - mindkét tény ellentétes azzal, amit korábban a biotechnológusok állítottak.

A kötet előszavát író Hegyi Gyula, az Európai Parlament képviselője a sajtóbemutatón kiemelte: a téma Európában, illetve Magyarországon főként a génkezelt növényekkel (GMO) kapcsolatos dilemmák miatt aktuális. Hegyi szerint a GMO-k kérdése a brüsszeli testületeket is megosztja, a trend azonban egyértelmű: a társadalmi ellenállás nő, egyre több tagállam tiltja meg a génkezelt növények termesztését, és várható, hogy egy-két éven belül a jelenleginél lényegesen szigorúbb uniós szabályozás születik. (H. M.)

Forrás: www.nol.hu
Egy cikk a mixonline.hu-n
És még egy írás: lmv.hu

Marie-Monique Robin: Monsanto szerint a világ - A multik csak a javadat akarják. Egy óriásvállalat története a dioxintól a génmódosításig, Pallas Kiadó 2009

Szólj hozzá!

Címkék: könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr871148462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása