egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Új életre kelnek az illegális hulladéklerakók?

2009.07.14. 09:46 torosziget

Csütörtöktől egy uniós irányelv szerint szigorodnak a hulaldéklerakás szabályai. Miután a Hejőpapiban folyó beruházás késik, az ideiglenes megoldás pedig megdrágítja a szemétszállítás költségeit, félő, hogy ismét életre kelnek az úgy, ahogy már felszámolt illegális szemétlerakók.

A hulladéklerakásról szóló uniós irányelv követelményei alapján kidolgozott rendelet előírja: idén július 16-tól csak olyan hulladéklerakók üzemelhetnek, amelyek kielégítik a jogszabályban rögzített, főként környezetvédelmi feltételeket. Ez az uniós rendelkezés érinti az észak-hevesi térség szinte valamennyi települését. Miközben a határidő vészesen közeledik, minden önkormányzatnak gondoskodnia kell(ett) a saját településén felhalmozódó hulladék elhelyezéséről.

A Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás 80 térségbeli (9 borsodi, 11 dél-nógrádi, illetve hatvan hevesi) településen élő közel 230 ezer ember jövőbeni gondjára keresett megoldást, amikor elhatározták: egy új, műszaki védelemmel ellátott hulladéklerakó és -kezelő helyet építenek a borsodi Hejőpapiban, Hatvanban és Egerben pedig térségi átrakó állomásokat hoznak létre.

Az érintett települések polgármesterei a közelmúltban Hejőpapiba látogattak, hogy személyesen is meggyőződjenek a lerakó építésének körülményeiről. A legtöbben csalódással vegyes érzésekkel tértek haza, miután megtudták, hogy a munkálatok nem az eredetileg tervezett ütemben haladnak, így egyelőre nem tudják fogadni a kommunális hulladékot. Az önkormányzatok többsége – nem lévén más lehetősége – igyekszik meghosszabbítani szerződését a korábbi szolgáltatóval, azonban ahol a helyi telepet be kell zárni, ott más megoldást kellett keresniük.

A legtöbben Egerbe vitetik majd a szemetet, ez viszont a szállítás költségeit is megnöveli majd. Mátraderecskén például – mivel a helyi telep holnaptól bezár – egy darab 110 literes tárolóedény heti szállítási díja 8500 forintra emelkedik, míg a kéthetenkénti szállításért 4250 forintot kell majd fizetni. Sajnos a térség több településéről is érkeztek olyan információk, miszerint az utóbbi időben elszaporodtak az illegális helyeken lerakott szemétkupacok, néhol pedig a már bezárt és részben rekultivált területekre is nagy tömegben viszik a hulladékot.

Forrás: heol.hu  2009. július 14.

Szólj hozzá!

Címkék: hulladék

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr451245316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása