egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Avarégetés helyett komposztáljunk!

2009.11.01. 16:58 mmebukk

„Itt van ősz, itt van újra,
s szép, mint mindig énnekem,
Tudja Isten, mi okból
Szeretem? De szeretem”
(Petőfi Sándor)


Beköszöntött az ősz. Hull az elsárgult levél… Semmiképpen ne égessék el az avart! Komposztáljunk!
A természet üzenete
Sokan nem tudják, hogy az avarégetést helyi rendelet tiltja, melynek megszegése esetén pénzbírság szabható ki! Mégis sokszor gomolygó füstfelhők jelzik, sokan így vetnek véget a falevelekkel, gallyakkal zajló küzdelmüknek. Az avarban élő mikroorganizmusok, megbúvó állatkák a természet körfolyamatában létfontosságúak. Ha az őszi erdőben belegázolunk az avarba, megértjük, mit üzen a természet.
TIPP: Komposztáljunk a természet mintájára!
A komposztálást elkezdeni sosem késő. A háztartásban, a kertben összegyűlt „zöld ” hulladékokból kiváló humuszt állíthatunk elő házilag. Vásárolhatunk, de falécekből házilag összeállíthatunk komposztálót; vagy krumpliszsák hálójából, kilyukadt kukából. Tegyük udvarunk sarkába, árnyékos helyre. Alulra ágak, gallyak kerülhetnek, fölé a fűnyesedék, nyers, konyhai zöldségmaradékok levegősen, rétegesen. Időnként kerti földdel szórjuk meg! Télire avarral takarjuk. Egy év érlelés után a legjobb minőségű biotápanyagot használhatjuk kertünkben.
Fenntarthatóság – környezettudatosság
A komposztálással újrahasznosíthatjuk hulladékainkat. Azon kívül, hogy kevesebb hulladék elszállításáról kell gondoskodnunk, 30%-kal kevesebb a hulladékszállítási költségünk és visszajuttathatjuk a szerves anyagokat a természet körforgásába. Ezzel a környezettudatos magatartással ismét tettünk egy lépést a bolygónk fenntarthatóságáért.
Jónak lenni, jobbá tenni!

Forrás: Dr. Danka Klára, Egri Magazin
Letölthető segédlet a lombkomposztáláshoz a HUMUSZ-tól >>>
A rendelet fentiekre vonatkozó része:


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata
20/2004 (VI. 04. ) rendelete
a levegőminőség védelméről


Avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó helyi szabályok
10. §

(1) Avar és kerti hulladék feldolgozása elsősorban komposztálással történhet.

(2) A város azon részein, ahol az (1) bekezdés szerinti feldolgozás nem oldható meg, Eger város lakosságának lehetősége van havonta egyszer ingyenesen 1 m3 mennyiségig hulladékot elhelyezni az Eger, Szalóki úton található városi hulladéklerakó telepen

(3) Avar és kerti hulladék égetése Eger város belterületén tilos.

(4) A kerti hulladékok kezeléséről vagy hasznosításáról az ingatlan tulajdonos, illetve használó köteles gondoskodni.

A rendelet betartásának ellenőrzése és
szabálysértési rendelkezések
13. §.

(1) Az a természetes vagy jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely a levegővédelmi követelményeket nem teljesíti, bírsággal4 sújtható.

(2) Szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal, vagy 10.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal sújtható az, aki a rendelet 7.§,(1),(2), és (4) bekezdésben, 8.§ (1),(3) bekezdésben, 9. §, 10. §, 11.§, 12.§.(1) bekezdésben foglalt rendelkezéseket megszegi.

A rendelet teljes szövege itt olvasható>>>

Szólj hozzá!

Címkék: környezetvédelem avarégetés komposztálás

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr281491142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása