egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Egy jó kezdeményezés Bátorban

2009.11.08. 21:19 torosziget

Banya-Tanya: nem pénzben mérik a segítséget

Ki mivel tud, azzal segít. Pénz nincs a rendszerben, a jótéteményeket egy virtuális számlán vezetik. Önsegítő Kör a Heves megyei Bátorban.

Bátorban a Banya-Tanya Alapítvány szervezésében jó ideje sikeresen működik a Közösségi Önsegítő Rendszer (KÖR). Az alapítvány vezetőjétől, Máthé Orsolyától megtudtuk, a KÖR tagjai egymást segítik munkájukkal, terményeikkel, tudásukkal.

Ezt egy „számlán” tartják nyilván. Minden számla nulláról indul, s lehet rajta tartozás is, mivel kamat nem terheli. Az értékeket mindig az adó és a vevő megállapodása szabja meg. A segítségek értékét nem pénzben tartják nyilván.

A módszer azért működőképes, mert ki-ki úgy adhat és kaphat segítséget, hogy közben pénz nem cserél gazdát. A KÖR-ben a jógaoktatástól a fekete retekig, a pályázatírástól a segédmunkáig rengeteg dolog hozzáférhető.

Összeállítottak egy folyton frissülő kereslet-kínálat listát is, amit minden tag megkap. Kéthetente személyesen is találkoznak, s megbeszélik, kinek van szüksége segítségre, ki tud fölösleget felajánlani. Kirándulásokat, képzéseket is szerveznek, hogy hasznos tudást szerezhessenek. A KÖR mindenki számára nyitott.

Forrás:
heol.hu  2009. november 8.

És egy kis ajánlott olvasnivaló:
- Almássy Tamás: Szivárványgazdaság. Egy emberi léptékű világ lehetősége
- Guy Dauncey: Összeomlás után - a szivárványgazdaság kialakulása (könyvajánló) 

Szólj hozzá!

Címkék: környezetvédelem bátor

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr311510132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása