egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Madártani tábor Szőlőske-pusztán

2009.11.17. 10:56 mmebukk

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki helyi csoport ez évben október 20-a és 25-e között rendezte meg madártani táborát Eger határában, Szőlőske-pusztán. A tábor célja a Bükkalja madárvilágának kutatása keretében őszi faunisztikai adatok gyűjtése volt. E cél érdekében naponkénti terepbejárásokat és folyamatos madárbefogást végeztünk különböző korú és elegyarányú lomberdőkben, ill. ezek szegélycserjéseiben. Az eltelt nem egészen hat nap alatt az észlelt madárfajok száma 42 volt, egyedi azonosító gyűrűt 25 faj 260 egyede kapott. Több érdekes visszafogás (korábban jelölt madár ismételt befogása) is történt. Egyes megfigyelések arra utalnak, hogy az elmúlt évtizedekben megszokott őszi „vonulási menetrend” módosulni fog. Így pl. a  barátka poszáta vonulási időszaka egyre inkább kitolódik, amit az idei őszön, a táborban is tapasztalni lehetett. Feltűnő volt egyes gyakorinak számító fajok (pl. énekes rigó) csekély egyedszáma, ill.több pintyféle (zöldike, citromsármány) teljes hiánya az évnek ebben a szakában.
A fogott madarak között üde színfoltot jelentett az erdei szalonka és a bajszos sármány egy-egy példánya.
A nagyobb hírverésnek köszönhetően a korábbi évekkel összehasonlítva jelentősen nőtt a napi látogatók száma 27 fő, de a tábor állandó személyzete (8 fő) a nagyobb vendégjárásból következő többlet feladatokat is sikeresen oldotta meg.
Köszönjük az Egererdő Zrt. Egri erdészetének, személy szerint Garamszegi István erdészetvezetőnek és Mester László kerületvezető erdésznek a tábor lebonyolításához nyújtott segítségét.
Fitala Csaba
Fotó: Erdei szalonka (Fitala Csaba)
További képek>>>

2 komment

Címkék: mme tábor

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr621531358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őrláng · http://autostat.hu/autos-forum 2009.11.18. 12:13:21

A képen pedig egy erdei szalonka, méghozzá a tojó. :):) Igaz, hogy pont az erdei szalonkánál roppant nehéz megkülönböztetni a tojót a hímtől. :P

mmebukk 2009.11.23. 15:26:54

@Őrláng:
Kedves Őrláng!

Tapasztalatom szerint is nagyon nehéz az erdei szalonkánál az ivarhatározás, ráadásul a szakirodalom is nagyon ellentmondásos. Ezért érdekelne, hogy rendelkezik-e valamilyen biztosnak tekinthető határozási bélyeggel az ivart illetően, azaz mi alapján tudja kijelenteni a fényképet látva, hogy a madár tojó példány.

Üdvözlettel: Fitala Csaba
süti beállítások módosítása