egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

A környékbeli hulladéklerakók rekultiválásáról

2009.11.23. 21:15 egrizold

Kaptunk egy hivatalos sajtóanyagot a Heves megyei és környékbeli hulladéklerakók rekultiválásáról, amit most szószerint bekopizunk ide:

90 hektáron 4 millió köbméter hulladék rekultiválása

Eger, 2009. november 23. – Elkészült az a részletes megvalósíthatósági tanulmány, mely tartalmazza a 44 reklutiválásra váró hulladéklerakó jelenlegi műszaki és környezeti állapotát és rendbetételének lehetőségeit. A beruházás költségvetése közel 5,7 milliárd forint.

Rekultiválásra váró telepek a részletes megvalósíthatósági tanulmány alapján
Az egyes lerakók esetében lerakónként egyesével vizsgálták meg a környezetvédelmi szakemberek a legelőnyösebb alternatívákat gazdasági, környezet védelmi, társadalmi szempontok figyelembe vételével. A terepen végzett felmérések eredményeit egy speciális elemzési módszertannal dolgozták fel. A végleges műszaki változatot, az adott lerakó esetében legjobb műszaki változatok egyetlen közös műszaki alternatívába foglalásával kapták meg a mérnökök. Így jött létre az előzetes megvalósíthatósági tanulmányból a részletes megvalósíthatósági tanulmány.

Eredmények

A program keretében 42 település összesen 44 lerakóját rekultiválják majd. Ebből 30-at együtemű, 10-et kétütemű rekultivációval, míg 4 hulladéktelep területét teljes hulladék-felszedéssel adnak vissza a természetnek. A szakemberek az előzetes vizsgálatok alapján döntöttek egyes lerakók egy- ill. kétütemű rekultivációja mellett. Ez kb. 90 hektárnyi területen elterülő 4 millió köbméter hulladék kezelését, a terület természetközeli állapotának visszaállítását jelenti.
Az együtemű rekultvációra kerülő 30 lerakó esetében a végső rekultivációs rétegrend kerül kialakításra. Ebből két lerakó esetében (Andornaktálya, Verpelét) teljes rétegrendet, további 28 lerakó esetén egyszerűsített rétegrendet fognak alkalmazni. A kétütemű rekultivációra kerülő lerakóknál (10 db) a projekt keretében csak az átmeneti záróréteg lesz kialakítva, s csak egy bizonyos idő elteltével a második, végleges rétegrend. A felszámolásra tervezett 4 lerakónál megvizsgálták a rostálással, illetve rostálás nélkül történő rekultiváció alternatíváját is, és három esetben a rostálásos, egy esetben pedig - (ahol a korábbi vizsgálatok szennyeződést mutattak ki) környezetvédelmi okok miatt - a rostálás nélküli felszámolást javasolták.

A rekultivációs munka viszont nem csak tereprendezést, szigetelést foglal majd magába, hanem az ugyanekkora fontosságú monitoring rendszer kialakítását is. Ennek során a talajvíz figyelésére meglévő figyelőkutakkal együtt monitoringkutat kell telepíteni, és évente egy alkalommal mintázni. Evvel párhuzamosan a keletkező depogázok mérésére gázfigyelő kutakat építenek, melyeket évi két alkalommal kell mintázni, illetve több lerakón gázkiszellőztető csövet telepítenek a gázok elvezetésére.

Tendereztetés 2010-ben

A rekultivációs program a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás közreműködésével a KEOP-7.2.3.0 pályázati rendszerében valósul meg közel 5,7 milliárd forintból, mely 100%-os európai uniós támogatást élvez. A programban közel 75.000 háztartás 231.500 lakosa érintett. A mostanra elkészült részletes megvalósíthatósági tanulmány alapján a minisztérium és a hatóságok által megadott engedélyek birtokában előreláthatólag 2010 őszén kerülhet sor majd a rekultivációs program megvalósítására. Ez azt jelenti, hogy a műszaki ellenőr feladatait ellátó felelős szakember és a kivitelezést, valamint majd az ehhez kapcsolódó tájékoztató tevékenység feladatait közbeszerzési eljárás keretében meghirdetett pályázat útján választja majd ki a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás 2010 őszén. A teljes kivitelezés illetve az első mérési munkák a tervek szerint 2013 első felére zárulnak le.

További információ: Fejes János, projektmenedzser, Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás, 70/317-6780, fejes.janos@ph.eger.hu

A projektben résztvevő települések: Aldebrő, Andornaktálya, Apc, Ároktő, Bodony, Boldog, Buják, Bükkábrány, Csány, Ecséd, Eger, Egercsehi, Erdőkürt, Feldebrő, Hatvan, Hejőkürt, Hort, Istenmezeje, Jászfényszaru, Kál, Kálló, Kápolna, Kerecsend, Kisköre, Kompolt, Mátraballa, Nagytálya, Noszvaj, Ostoros, Parád, Pétervására, Recsk, Sajóhídvég, Sirok, Szarvaskő, Szirák, Taktaharkány, Tarnaméra, Tibolddaróc, Tiszaújváros, Vanyarc, Verpelét.

A program az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával valósul meg.

Szólj hozzá!

Címkék: hulladék

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr701547426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása