egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Új szénerőmű Heves megyében?

2009.12.01. 22:03 torosziget

Épülhet az erőmű a megyehatáron

Mátraterenye önkormányzata zöld utat adott a szénerőmű építésének. A szomszédos hevesi falvakban aláírásgyűjtés zajlik a beruházás ellen.

Mátraterenye képviselő-testülete ipari területté nyilvánította azt a földet, amelyen az Első Nógrádi Erőmű Zrt. felépítené a létesítményt. A tervek szerint 2013-ra valósulna meg a Mátraterenye külterületére tervezett, 20 százalékban biomasszával, nagyobbrészt pedig nógrádi és borsodi szénnel működő, 49,9 megawatt teljesítményű erőmű. Az Első Nógrádi Erőmű Zrt. a mátraballai elágazóval szemközti, mintegy négyhektáros területen építené fel a létesítményt - írja az nport.hu.

Mint ismeretes, a településen szeptember 6-án ügydöntőnek szánt népszavazást tartottak arról, hogy egyetértenek-e az emberek az erőmű megépítésével. Az 1590 választásra jogosult személy közül 790 szavazott: 711-en igennel, 79-en pedig nemmel. Mivel a referendum hat voks híján érvénytelen lett, a döntés joga visszaszállt a falu képviselő-testületére.

– A településvezetés a napokban tíz igen szavazattal, egyhangúlag döntött arról, hogy ipari területté nyilvánítja azt a földet, amelyet az Első Nógrádi Erőmű Zrt. a beruházás céljára megvásárolt. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy a beruházó ipari tevékenységet folytathasson az eddig szántóként szolgált területen. Önkormányzatunk részéről tehát zöld utat kapott az erőmű – mondta Gecse László, Mátraterenye polgármestere.

Több Heves megyei település korábban már tiltakozott az erőműépítés terve ellen, legutóbb Mátraballán fogalmazták meg aggályaikat a helybéliek, amelyekkel a falu vezetői is egyetértenek. Leginkább az aggasztja őket, hogy a Mátra közelében, a falujuktól néhány kilométernyire tervezik felépíteni a szénerőművet. Forgó János, Mátraballa polgármestere elmondta: a térségben aláírásgyűjtés folyik a beruházás ellen. Az önkormányzat ugyancsak - másik kilenc településsel együtt - ellenzi a beruházást, ennek jegyében Mátraballa és Mátraderecske körjegyzője korábban elutasította a beruházó szakhatósági hozzájárulásra irányuló kérelmét.

Forrás: heol.hu  2009. december 1. - fotó: matraterenye.fw.hu

Szólj hozzá!

Címkék: erőmű

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr891567487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása