egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Gólya roadshow – látványos fehér gólya gyűrűzés

2010.06.16. 00:07 mmebukk

Több mint egy évszázaddal ezelőtt, a hazai madárgyűrűzés hajnalán, a The Times magazinban jelent meg egy hirdetés, mely azt közölte, hogy egy bizonyos Peter Mckenzie unokaöccse Dél-Afrikában lelőtt egy fehér gólyát, melynek lábán fémgyűrű volt, a következő felirattal: Ornith. Központ Budapest, Hungary, 209. A hírdetésre Herman Ottó válaszolt: a lelőtt gólyát 1908-ban gyűrűzték Háromszék megyében.

A fehér gólyák színes gyűrűvel történő megjelölésével lehetőség nyílt arra, hogy ne csak a kézre került, beteg, sérült, esetleg elpusztult madarakról kapjunk információt, hanem az ép és egészséges madarakat távcsővel megfigyelve is leolvashassuk a jelölését, ami alapján megtudhatjuk, hogy hol és mikor gyűrűzték a madarat. A fehér gólyák színes gyűrűvel való jelölése 2004-ben kezdődött, azóta 2636 egyedet jelöltek meg a gyűrűzők. E gyűrűs madarak közül 202 egyedről érkezett információ e színes gyűrűknek köszönhetően.

Június közepére a fehér gólyák fiókái elérik azt a kort, amikor már meggyűrűzhetők. Engedéllyel rendelkező tagjaink ebben az időszakban országszerte felkeresik a fészkeket, és emelőkosaras daruskocsik segítségével megjelölik a fiatal madarakat. A vonuláskutatást segítő program egyben olyan közösségi alkalom is, melyre szeretettel várunk mindenkit, aki szívesen bepillantana egy gólyafészekbe, illetve megsimogatna egy gólyafiókát! 

Borsod megyében az alábbi helyszíneken lehet a programhoz csatlakozni:
Időpont: 2010. június 19. (szombat)

Helyszínek:

  • 8:30 Hejőbába, Széchenyi u. 67.
  • 9:15 Hejőpapi, Kossuth u. 106.
  • 10:00 Igrici: Kossuth u. 38.
  • 10:30 Igrici: Arad u. 13.
  • 11:00 Igrici: Táncsics M. u. - Arany J. u. sarok
  • 11:45 Mezőcsát: Kossuth u. – Kinizsi u. sarok
  • 12:15 Mezőcsát: Árpád u. 7-10 között
  • 12:40 Mezőcsát: Kiss József u. - Árpád u. sarok
  • 13:05 Mezőcsát: Mikszáth K. u. 2.
  • 13:30 Mezőcsát: Kiss József u. – Hársfa u. sarok

Bővebb infó:
Somoskői Péter 30/207-0225
Rausz Rita 30/518-6113

A programot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatja.

Szólj hozzá!

Címkék: program mme fehér gólya magyar madártani egyesület bükki helyi csoport

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr842084952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása