egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Gólya roadshow Borsod megyében

2010.06.22. 16:05 mmebukk

Múlt szombaton, június 19-én fehér gólya gyűrűzést szervezett az MME Bükki helyi csoportja a Borsodi-Mezőségbe. A programon, a fiókák gyűrűzése mellett, az érdeklődök megsimogathatták a madarakat, és a gólyák fészkébe is belekukkanthattak. A madarakra egy füles alumínium gyűrű, és egy műanyag, távolról is jól látható színes gyűrű került, amelynek célja, hogy a madarakat távcsővel is be lehessen azonosítani. Ez által nem szükséges ismételten befogni őket. A gyűrűzést, és a fiatal madarak földre szállítását Seres Nándor és Balázsi Péter végezték. Összesen 11 fészket ellenőriztünk. Hejőbábán kezdtük a sort, ahol egy fészekben, 3 fiatal madárra helyeztünk gyűrűt. Utána Hejőpapira mentünk, ahol egy fészekben két fiókát gyűrűztünk meg. Igricin 3 fészket ellenőriztünk. Ezek mindegyikében 4-4 fióka volt, de egy fészekben egyáltalán nem tudtunk gyűrűzni, mert még nagyon kicsik voltak a madarak. A másik helyen 3 fiatal madárra került jelölés, mert a negyedik még túl apró volt. A harmadik fészekben az összes kismadarat meggyűrűztük. Az utolsó felkeresett település Mezőcsát volt, ahol eredetileg 5 fészket akartunk megtekinteni, ám kis tanácskozás után egy hatodikat is beiktattunk. Itt a következőképpen alakult a fiókaszám: 3 (mind gyűrűzött) + 2 (gyűrűzöttek + 1 elpusztult fióka) + 3 (kicsik, nem gyűrűzhetőek) + 2 (kicsik, nem gyűrűzhetőek) + 3 (2 gyűrűzött, 1 kicsi + 1 záptojás) + 5 (4 gyűrűzött, 1 kicsi). A nap folyamán összesen 23 madár kapott gyűrűt.
A fiókák életkora elég változatos volt, az egész nagyoktól a tojásos (csak távcsővel megfigyelt) fészkekig mindent láttunk. A program során több, mint 150 érdeklődő tekintette meg az akciónkat. Remélhetőleg jövőre megtudjuk ismételni a „showt”, akár más települések bevonásával is. Addig is figyeljétek a gólyák lábát!
A programot Somoskői Péter tagtársunk szervezte, köszönjük fáradhatatlan munkáját és lelkesedését! Köszönjük Nándi és a segítők –Anita, Erika és Bence –munkáját!
Balázsi Péter MME Bükki helyi csoport
A nap képei itt megtekinthetők>>>

Szólj hozzá!

Címkék: mme fehér gólya magyar madártani egyesület bükki helyi csoport

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr842101258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása