egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Egri Civil Kerekasztal Szabadidő Szekció programja a Föld Napján

2011.04.04. 14:29 mmebukk

 

Egri Civil Kerekasztal Szabadidő Szekció programja a Föld Napján
(2011. április 20.)

 


9-12 óráig:

  • „Föld barátja” interaktív kalandjáték környezet- és természetvédelemről kicsiknek
  • Waldorf játékok a szabadban

13-16 óráig:

  • „Természetesen a természetben” akadály-játék felsősöknek

Egész nap:

  • kvíz játékok
  • puzzle a növény- és állatvilágról, vizeinkről
  • rajzolda


Egri Civil Kerekasztal Szabadidő Szekció bemutatása:


Az Egri Civil Kerekasztal l999-től sajátos kezdeményezésként vált meghatározóvá Eger polgárai életében. A civil szektort érintő kérdésekről, az önkormányzati és vállalkozói szféra együttműködéséről, a hazai és határon túli civil-civil kapcsolatok társadalmi hasznosságának érvényesítéséről a szakmai alapon létrehozott 7 szekció munkája köré szervezi mindennapi tevékenységét.

A Szabadidő Szekciót jelenleg 22 civil közösség laza szerveződése alkotja.
Az alapító természetjáró közösségeken kívül ma már munkájuk nyilvánossága nyomán tevékenységük megmutatkozik többek között az egészséges életmód, a tömegsport, a környezetvédelem területén, de ismert a nagycsaládosok, az ifjúság, az idősebb korúak körében is.
Hagyományosan minden évben megjelentetik a Szabadidő Szekció Programfüzetét, amelyben a szekció szervezeteinek egész éves rendezvényei találhatók és a www.eck.hu honlapon is olvasható. A 2009-es évtől saját logóval is szimbolizálják az együttműködést.

Az elmúlt években kialakultak hagyományos városi szintű rendezvényeik ill. azok, ahová önálló programszervezéssel kapcsolódnak:

  • Farsangi batyusbál – nyitott rendezvény, amelyre nagy az érdeklődés,
  • Almár, Pálos kolostor-rom takarítás 2007-től vált hagyományossá,
  • „Kézenfogva a természettel!” – különböző korosztályoknak szervezett Föld Napja rendezvény az Érsekkertben,
  • „Fogadd el!- Fogadj el!” / ”Add a kezed, mert együtt kerek a világ!” – részvétel az ÉFOÉSZ tolerancia napi programjában,
  • Sarudi Szabadidő Találkozó – 2001-től várja a háromnapos esemény az érdeklődőket, a szakmai programok mellett jóga, vízi túra, sport verseny, kulturális tevékenység a jellemző, valamint a nemzetközi kapcsolatok ápolása színesíti a rendezvényt,
  • „Eger Ünnepe” civil fesztivál keretében valamennyi szervezet bemutatja tevékenységét, és aktívan részt vesz a szekció „Autó nélkül Eger Ünnepén” programjának megvalósításában,
  • Mobilitás Hét – Európai Autómentes Naphoz 2001-ben csatlakozott a szekció és azóta szervezi színes programjait a Felsővárosi lakókörnyezetben.


Az elmúlt évek során a szekció tagszervezetei közül többen eredményesen vállalkoztak civil tanulmányutak NCA pályázatai megírására. 2007-ben a Békéscsabai VIII. Civil Kulturális Börzére;
2008-ban az Észak-Magyarországi Régióba, a Kazincbarcikai Egyesületek/KEF-hez az „Önkéntesek Hete” programsorozatra jutottak el tagjaik.
Gazdagodtak a szekció határmenti nemzetközi kapcsolatai az éves találkozók, kölcsönös látogatások során a magyarkanizsai, füleki, marosvásárhelyi civilekkel. Ezek a kapcsolatok ma már kiterjednek a hazai civil szervezeteken túlmenően a határon túli közösségek irányába a szekció tagszervezetei esetében is.


Vándorlók Baráti Köre Forrás Szabadidős Diáksport Egyesület bemutatása:


Az egyesület a Szabadidő Szekció tagegyesületeivel, alapítványával rendszeres szervezője, lebonyolítója számos a környezetvédelemmel foglalkozó városi  programnak, úgy  mint a Föld Napja, Európai Autómentes Nap…, a Vándorlók Baráti Köre csoportja nyitott a város civil életében való közreműködésre, rendezvények, események szervezésére.
 
Éves tevékenységében a természet megismerésén túl az egészséges életmódra, a családszeretetre nevelést, a fiatalok életmódjának, műveltségének gazdagítását, a környezettudatosságra nevelést tűzte ki célul. Ennek érdekében havonta egy alkalommal, szombati napokon a közeli erdőkben túráznak, az iskolai szünetekben pedig több napos kirándulásokat szerveznek az ország távolabb eső természeti, történelmi, kultúrtörténeti látnivalóinak megismerésére.
     
DSE elnök: Kriston-Kőmüves Zoltánné – 20 779 2875, e-mail: erdei.maria@ekmk.eu;
a VBK vezetője: Mácsár Beáta – 30 686 1261, e-mail:  macsarbea@gmail.com


A szekció programja áprilisban:

Április 9-én, szombaton a Föld Napja alkalmából Almár, Pálos kolostor-rom állagmegóvó munkálatok civil összefogással az Egri Civil Kerekasztal Szabadidő Szekció, Eger MJV Polgármesteri Hivatal, a Heves Megyei Önkéntes Centrum és a Dobó István Vármúzeum közös szervezésében

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr532798827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása