egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Kárpát Egyesület, Eger programja a Föld Napján

2011.04.04. 15:00 mmebukk


Kárpát Egyesület, Eger programja a Föld Napján
(2011. április 20.)

 


  • Föld – víz – levegő  (Fizikai kísérletek)


A Kárpát Egyesület, Eger bemutatása:

A Kárpát Egyesület Magyarország legrégebbi turistaszervezete. 1873-ban alakult Ótátrafüreden, hetedikként a nagy alpesi társaságok sorában. Akkor, ebben még a világ élvonalába tartoztunk. Elődeink nagy munkát végeztek: létrehoztak utakat, pihenőhelyeket létesítettek, útjelzéseket festettek, és építették a menedékházakat. Félszáznál is több turistaházat hoztak így létre. A nagy munka közben azonban jött a világháború, s mire vége lett, a Kárpát Egyesület hegyek nélkül maradt.
Aztán megint egy háború következett. A Kárpát Egyesület már nem kaphatott esélyt a talpraállásra. A kommunista hatalom nem tűrte, hogy egy szervezet akár csak nevében is közösséget vállaljon az elszakított országrészekkel.
A Magyarországi Kárpát Egyesület 1992-ben, negyven év után éledt újjá, mi, egriek pedig 2001-től munkálkodunk azon, hogy a kárpátos gondolat továbbvivői lehessünk. Mi is ez? Kapcsolatépítés-tartás a Kárpát-medencében élő magyar honfitársainkkal. Hiszen összeköt bennünket az azonos nyelv, kultúra, költészet, a történelem, a közös sors.
Természetesen időnk nagy részét szűkebb otthonunkban, a Bükkben töltjük. Nemcsak egyszerű „erdőjáróként”, hanem a természetben, a természetért tevő csapatként. Hitvallásunk: „Az ember nem azért turista, mert az erdőt járja, hiszen a vaddisznó is járja – mégsem turista, hanem azért, hogy maradandó, a közt szolgáló turistalétesítményeket hozzon létre.” (Dr. Téry Ödön).
2011 az erdők nemzetközi éve, amellyel az ENSZ az erdők fenntartható használatára és megőrzésük fontosságára hívja fel a figyelmet.
Az erdők létfontosságú területek az emberiség és az élővilág számára: bolygónk felszínét 31%-ban erdőségek borítják, itt él a szárazföldi állat- és növény fajok 80%-a, és közel 1.6 milliárd ember függ közvetlenül ezektől a területektől.
Idei programunk összeállításánál az erdő megismerését helyeztük előtérbe. Ezt szolgálja három tematikus sorozatunk. Benkó Zsolt vezetésével megismerkedhetnek az erdőt és az embert egyaránt szolgáló menedékházakkal, Nagy Péter pedig igazán különleges és élménydús túrákra invitál mindenkit.  „Bolyongás a Bükkben” című programja a nagy erdőjáró Dr. Bárány László kedvenc útvonalait járja végig. Az „Erdőjárók túrái”-t erdészek, természetvédelmi őrök vezetik, akiket nemcsak hobbijuk, hanem munkájuk is az erdőhöz kötik.
Remélem, sikerült olyan programot összeállítanunk, amiben minden természetkedvelő megtalálhatja a neki tetszőt.

Jó túrázást, kirándulást kívánok!

Köves Gyula

Elérhetőségeink:
Kárpát Egyesület, Eger
interneten: http://kee.eck.hu
drótpostán: kovesgy01@t-online.hu
telefonon: Köves Gyula, +36 20/326-4943
postai levél útján: 3300 Eger, Galagonyás u. 12/a
személyesen a „Kárpátos” klubban: minden hónap elsõ csütörtök, 17.00 órától, ill. minden meghirdetett túráinkon
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr232798909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása