egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

A gólya roadshow a füzesabonyi Pöttömke Óvodába érkezett

2011.06.16. 09:21 mmebukk

Talán egy évvel ezelőtt hallottunk először a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjáról, és mi azóta is azon munkálkodtunk, hogy egyszer a „mi” gólyáink is gyűrűt kaphassanak végre. A kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően nemcsak gyűrűt kaphattak gólyáink, hanem még nevet is adhattak a gyerekek a gólyafiókáknak.
Kedd reggel begördült a darus kocsi az ovi udvarára, melyet Balázsi Peti madarász hamar a birtokába vett, a gyerekek legnagyobb örömére indult is felfelé a kazánkémény tövéből a hatalmas kosaras daru. Lentről csak találgatni tudtuk, jók voltak-e a megfigyeléseink, és valóban csak két gólyafióka lakik szüleivel a kémény tetején. Hamarosan kiderült, hogy további testvérkék is vannak a fészekben. Peti örömmel mutatta a magasból, hogy 4 fiókát hoz le a gyerekeknek. Odalent lett is nagy tolongás a gólyafiókák körül, mindenki egyszerre szerette volna megpillantani őket. A négy kisgólya megkapta a nagy számokkal és betűkkel ellátott műanyag gyűrűket, addig a gyerekek csendben figyelték a madarász szavait. Érdekesebbnél érdekesebb információkat hallhattak nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is. Megtudtuk, hogy a most meggyűrűzött kisgólyákat legközelebb 3-4 év múlva láthatjuk ismét viszont, hiszen addig Afrikában erősödnek és csak ezt követően jönnek vissza hozzánk, akkor sem ebbe a fészekbe, hanem valahová a közelbe. A kisgólyák rendre a következő gyűrűket és neveket kapták: 
1H556 Kele, 1H557 Hófehér, 1H558 Füzeske, 1H559 Pöttömke. A legnagyobb gólya kapta a Kele nevet, a legkisebb gólya pedig a Pöttömke névnek örvendhet.

A gyerekek feladatot is kaptak a madarászoktól, mégpedig a kisgólyák megfigyelését, azaz jegyezzék fel azt a dátumot, amikor a kisgólyák kirepülnek a fészekből, illetve elindulnak a hosszú vándorútra.
A bátrabbak bepillanthattak a gólyafészekbe is, ahol békésen pihent a négy kis gólyafióka, és a legbátrabbak mindezek mellett még madárbarát üdvözletet is küldhettek az ovi udvarán várakozó gyermekeknek és egész Füzesabony lakosságának is.

Zárásként nemcsak a madarászoknak köszönjük meg munkájukat, hanem a kosaras kocsi kezelőjének Forgács Zsoltnak, a szervezésben segítő óvónéninek, Puhlné Jolikának és a darut ingyenesen rendelkezésünkre bocsátó Juhász László füzesabonyi vállalkozónak is.

Köszönet mindenki munkájáért, hogy megvalósulhatott ez a nem mindennapi program.

Madárbarát üdvözlettel
Tóth Henrietta

Szólj hozzá!

Címkék: mme füzesabony fehér gólya

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr972988289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása