egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Gólyaroadshow Heves megyében

2011.07.19. 13:55 mmebukk

GÓLYA ROADSHOW? A gólya ugye gólya, a road út-utca, a show mutatvány. Mit takarhat az utcai mutatvány gólyákkal? Pontosan erre kapott választ, aki ellátogatott a június 12.-i eseményre.
 
A program Poroszlón kezdődött, előzetes felmérések szerint, amit Tóth Péter a Magyar Madártani Egyesület Bükki helyi csoport tagja végzett, és jelölte ki a gólyafészkeket.
Kozma Péternek hála, minden oszlopon tájékoztató plakát adta hírül, hogy itt bizony fontos dolog fog történni.
 
Szerencsére érdeklődőkből nem volt hiány, az idő tökéletes, a gólyák a helyükön-így indulhat a show!
Először rövid tájékoztatást kaptunk arról, hogy Heves megyében az idén először indul a program.
A célja az, hogy az itt megjelölt madarakat nyomon követhessük. Balázsi Pétertől azt is megtudtuk, hogy a meggyűrűzött fiókák három-négy évet Afrikában töltenek, addig, amíg ivaréretté nem válnak.
Ezután újra, remélhetőleg nemcsak Európába, hanem hozzánk Magyarországra térnek vissza.
Ezért nem kell sokat tennünk „csak „annyit, hogy megőrizzük élő-és táplálkozó helyét és biztonságossá tesszük a vonulási útvonalát.
 
…és action - máris megfelelő pozícióban a daruskocsi-ami nem egyszerű, a pókhálóként futó elektromos vezetékek miatt.
A kosárba a darut irányító Forgács Zsolt mellé beszáll a gyűrűző, és egy papírdoboz.
Amíg a fészek magasságát elérik, a gólyaszülők aggódva figyelik az eseményeket. Némi biztatásra –hessegetésre - van szükség, hogy elröppenjenek, persze nem messzire, csak egy szomszédos kéményre vagy villanyoszlopra, és onnan nézzék, amint fiókái előbb a dobozba, majd a földre kerülnek.
 
Lent rögtön sztárok lesznek, hiszen nem mindennapi látvány amint a közel két kilós, fekete csőrű, magukat élettelennek mutató gólyafik egymás mellé kerülnek, és megkapják a gyűrűjüket.
Ez életük végéig, remélhetőleg akár 15 évig is rajtuk lesz és segíti a madarászok munkáját.
 
Az érdeklődő gyerekek és felnőttek, akik a környékről autóval, helyből pedig biciklivel és gyalog érkeztek, csendben várják, amíg a kicsik lábára kerül a jelölés.
 
A végén „gólyasimi” ami szintén élvezetes, nemcsak azért mert egyébként is különleges élmény, hanem a kis gólyák egymás után kelnek ki, ezért akár 6 nap különbség is lehet a legidősebb és legfiatalabb között. Ez a tollazatukon is meglátszik, mert a legkisebbek még toll helyett pihét viselnek, ezért olyan a tapintásuk, mint egy puha plüssállaté.
 
A roadshow vonul tovább az öt poroszlói, két újlőrincfalvai, három sarudi fészekhez, és nem csökkenő lelkesedéssel követjük a gyűrűzést.
Gólyatollal, záptojással és rengeteg fényképpel leszünk gazdagabbak, míg a szakemberek végzik a munkájukat, és minden adatot rögzítenek.
Nagy segítséget kapnak a helyi lakosoktól, akik szerencsére szívükön viselik a kedves szomszédaik sorsát, és először aggódva majd megnyugodva figyelik a munkát.
 
Közben lehetőséget kapnak a látogatók arra is, hogy felmehessenek a fészekhez, megnézve a gólyapanorámát.
Bátor gyerekek, kicsit félős anyukák és büszkén fényképező apukák emelkednek a magasba.
Sarudon mindenki meglepetésére egy 62 éves néni is ellátogat gólyáékhoz, hiszen mint mondta 40 éve itt lakik és figyeli a madarak életét. Örömmel mesél a fent látott élményeiről és hálás a lehetőségért.

 

Itt kell megjegyeznem, hogy az egyesület munkáját adományokkal lehet segíteni, amit gyönyörű madaras kitűzőkkel hálálnak meg.

 
A következő állomás Tiszanána, ahol szintén öt fészket tervezünk meglátogatni.
A” fiókatermés” szerencsére itt is nagyon jó.
Az átlag négy gyerkőc, ami biztató, hiszen a tavalyi év gyengébb volt a rossz időjárás miatt.
Reméljük idén sikeres lesz a kirepülés, a helyenként akár öt fióka számára.
 
Az oszlopok alatt képet kaptunk a menüről is, ami halból, rágcsálókból, meglepő módon vakondból és természetesen békákból áll.
 
Rengeteg élménnyel és emlékkel végül sajnos véget ér a gyűrűzés, a 150 látogató és a szakemberek számára.
 
A ”termés” 55 fióka megjelölése, sok érdeklődő és látogató meggyőzése, arról, hogy milyen fontos a madarak védelme, és rengeteg kellemes emlék, ha újra meghalljuk a „gólya, gólya, gilice”című örökké kedves gyermekdalt.
 
„Unokáink is látni fogják”-jeligére találkozzunk jövőre is –mindenkivel.
 
Madárbaráti üdvözlettel:
Császár Mónika, MME Bükki helyi csoport 

A roadshow képei>>>

Gólya roadshow Heves megyében

Szólj hozzá!

Címkék: mme fehér gólya

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr613080128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása