egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Tábor az Óriások asztalán

2011.07.19. 18:23 mmebukk

Immár harmadik alkalommal szerveztünk madárgyűrűző és természetismereti tábort a Bükk-fennsíkra. Szállásunk, az elmúlt évekhez hasonlóan, a Nagy-mező szélén álló síházban volt. Idén ez július 4. és 10. közé esett. Az időjárással szerencsénk volt, mert míg a hegy körül 3 napig zuhogott, addig a fennsíkon csak két órát kaptunk belőle. Bár estére volt, aki még a fürdőköpenyt is magára vette a 12 fokos hidegben. A maradék 4 napban hőségriadó volt lent, fent pedig kellemes 25 fok körüli hőmérséklet.
A tábor során a madárgyűrűzés mellett megismerkedtünk az utunkba kerülő egyéb állatokkal és növényekkel, de volt szalamandra és alpesi gőte felmérés is. A növények közül nagyobb érdeklődést váltott ki a kárpáti sisakvirág, a szúnyoglábi bibircsvirág, a sárga gyűszűvirág és a szurokfű, más néven oregánó. Míg állatok közül láttunk napközben felettünk cikázó sarlósfecske- és keresztcsőrűcsapatokat, körülöttünk rohangáló pirókegereket és mókusokat, valamint hallgattuk az este koncertező harisokat és leveli békákat. Egyik nap egy törékeny kuszmába is belebotlottunk, és lomhaságának köszönhetően jól szemügyre is vettük.
Idén már 120 méter hálóval dolgoztunk, majdnem hat napon keresztül. Összesen 26 madárfaj 168 egyedét gyűrűztük meg. A gyűrűzött madarak közül a legérdekesebbek a keresztcsőrű, a kakukk, a kormosfejű cinege (4 példány) és a kis fakopáncs voltak. Az embereket mégis a nyaktekercsek bűvölték el a legjobban. Ebben az évben megtört a széncinegék dominanciája (csak 11 példányt fogtunk), és idén a vörösbegy (48 példány) volt a legnagyobb számban jelölt madár. Még 10 feletti egyedszámban gyűrűzött madarak a barátposzáta, a fenyvescinege és a feketerigó voltak. A tavaly jelölt madarak közül ötöt, míg a 2009-esek közül kettőt (vörösbegy és kis poszáta) fogtunk vissza. Idén is volt egy „hozott” madarunk! Kucsera Krisztiánék találtak egy énekes rigó fiókát felfelé jövet az úton. Megvizsgáltuk, meggyűrűztük, majd autóval visszaszállítottuk a megtalálás helyére. Ez a fajta vonatozás más, nagyon fiatal madárral is megtörtént, mivel tudtuk, hogy a szülők még etetik őket. Szerencsére idén a hálók is megúszták sérülés nélkül.
A héten 88 érdeklődő látogatott el a táborba, főleg családdal jöttek, de akadtak táborozó gyerekek és terepgyakorlatukat teljesítő egyetemisták is. A legtöbben Egerből és Miskolcról érkeztek, de volt olyan, aki a Dunántúlról tette tiszteletét nálunk.
Reméljük, hogy jövőre is ugyanitt, ugyanekkor Veletek!

Balázsi Péter
MME Bükki helyi csoport titkárhelyettes

A képen: Keresztcsőrű (Loxia curvirostra)

Szólj hozzá!

Címkék: mme tábor

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr13080405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása