egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Parus major, avagy, ha nincs odú...

2011.07.20. 06:36 mmebukk

Nemrégiben az MME Bükki helyi csoport tagjaiként a szokásos éves (Madártávlat magazin 2010/3) gyurgyalag fészkelőtelep-rekonstrukcióra szántuk el magunkat, némi bagoly költőláda kihelyezéssel egybekötve a Bükk-fennsík északnyugati lábánál, Nagyvisnyó mellett. A két költőláda kihelyezése, mint első próbálkozások egyike, jóformán az egész napot elfoglalta, így a fészkelőtelepek átnézésére már csak késő délután került sor. A tavalyi kitartó és kemény munkának köszönhetően idén viszonylag jó állapotban maradtak meg a falak. Kevés rézsűsödést és alámosódást kellett helyrehozni az alatt a kis idő alatt, ami rendelkezésünkre állt. A 2.sz. telepnél megszokott módon többféle madár is fészkel (feketerigó, barátposzáta, mezei veréb, stb.) ezért nem tűnt fel a körülöttünk lebzselő, izgatottan mozgó néhány széncinege sem. Erre a telepre, illetve területre a tavalyi év esős tavaszát kivéve május első napjaiban megérkeznek a gyurgyalagok, így a kubikos munka után pár nappal már kíváncsian vártuk megérkezésüket, de a gyurgyalagok helyett más meglepetésben volt részünk. Várakozás, hallgatózás közepette kiderült, miért is voltak az év madarai oly izgatottak, ők ugyanis kihasználták a kínálkozó lehetőséget és elfoglalták az egyik költőüreget. Volt már ezen a telepen egy-két madár, mezei veréb, seregély, ami az üregekben költött, sőt tavaly egy hegyi billegetőt is megfigyelhettünk a telepen mozogni, de a széncinege fészkelése újdonság volt. Mindenesetre az üreg bejáratától mintegy 30-40 cm-re csinos kis fészekben négy fiókát költöttek sikeresen (legalábbis ennyit sikerült megszámolni) és etettek folyamatosan. Időközben május 12-én megérkeztek a gyurgyalagok is, kb. 10-12 pár, de ez nem okozott különösebb fennakadást a széncinegék életében, a telep-társbérlet jól működik, mutatva a széncinege megfelelő alkalmazkodó képességét.
 
Pásztor Zoltán, Somoskői Péter
MME Bükki helyi csoport

Szólj hozzá!

Címkék: mme madár

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr753080438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása