egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

A sztyeplepke (Catopta thrips) előfordulása a Hevesi-síkon

2011.08.25. 09:04 mmebukk

A sztyeplepke (Catopta thrips) (Hübner, 1808) a gyökérrágó lepkék (Cossidae) családjába tartozik, taxonómiai értelemben a molylepkék (Microlepidoptera) közé soroljuk. Sztyep területeken élő, eremiális eredetű, posztglaciális reliktum. A nevezéktani törzsalak Közép-Ázsiában honos. Az ürmös pusztákhoz kötődő faj a sztyep zónát követve Ázsia nagy kiterjedésű síkságairól jutott el Kelet-Európa országaiba. E populációk Catopta thrips polonica (Daniel, 1953) néven önálló alfajként kerültek leírásra, amely Lengyelországból, Romániából és Magyarországról ismert.
A faj hazánkban fokozottan védett, a Natura 2000 II. és IV. függelékében egyaránt szerepel. A Nemzeti Biodiverzitás Monitorozó Rendszer optimális programjába ajánlott. A Vörös Könyv szerint aktuálisan veszélyeztetett.
A sztyeplepke tápnövénye ismeretlen, a szakirodalom elsősorban a sziki ürmöt (Artemisia santonicum) feltételezi. A faj biológiájáról nagyon keveset tudunk, hernyója és bábja ismeretlen. Az imágók rajzási periódusa meglehetősen rövid, általában július második felére esik.
A lepkefaj hazai előfordulásai elsősorban löszborítású sík- és dombvidékekhez, illetve alacsonyabban fekvő sziklagyepekhez kötődnek. Az ismert magyarországi lelőhelyek az Északi-középhegység déli előterében, valamint a Tiszántúlon találhatók. Az utóbbi 15 évből csupán 3 recens állománya volt ismert hazánkban (KMNPI, HNPI, BNPI Mátrai TK - működési területéről), majd 2009-ben előkerült 1 példány a Borsodi-Mezőségből (Korompai Tamás – Török Hunor), ezt követően pedig most 2011-ben a Hevesi-síkról sikerült jelenlétét kimutatni, mégpedig 4 (!) példányt (Kozma Péter – Korompai Tamás - Sasvári János). A „felfedezés” jelentősége abban áll, hogy a korábbi archív előfordulási adatok (Kompolt, Maklár) ellenére a Hevesi-síkról e lepkefaj már közel 50 éve nem került elő. Az adat jelentősége továbbá, hogy egy, a tájegységben lokálisan előforduló kis populáció létét bizonyítja, mely a fajnak a Hevesi-síkon az egyetlen még megmaradt, ma ismert állománya, és a hazai 5 bizonyítottan recens populáció egyike.  

Kozma Péter

Forrás: www.bnpi.hu

Szólj hozzá!

Címkék: lepke bükki nemzeti park igazgatóság hevesi füves puszták tájvédelmi körzet

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr893178945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása