egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Zöld háztartás - Ne öntsük ki a használt sütőolajat! Adjuk le a benzinkúton!

2011.11.22. 12:32 mmebukk

A minap kezembe került egy "ökoújság", melyben a következő MOL hirdetést olvastam :

Használt sütőolaj – Hozza a MOL töltőállomásokra!
Tegyen Ön is környezetünk védelméért!


Országszerte mintegy 150 MOL-benzinkúton helyeztünk el olyan speciális gyűjtőhordót, mely lehetővé teszi a lakossági használt sütőolaj és zsiradék környezetbarát tárolását és elszállítását újrahasznosítás céljából. Aki veszi a fáradságot, és ahelyett, hogy a lefolyóba öntené, a kijelölt MOL-benzinkutakra viszi a használt sütőolajat, december elejétől ajándékba egy praktikus gyűjtőedényt kap, amelyben kényelmesen, csöpögésmentesen tudja tárolni addig, míg újra nem jár egy kijelölt MOL-benzinkútnál, ahol újra leadhatja a sütőolajat. A programban résztvevő töltőállomásaink listáját megtalálhatja a töltőállomás keresőn! A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő Komáromban.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel a háztartások illetve az üzemi konyhák, éttermek. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az utóbbiaknál megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítva a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet!

Sok háziasszonynak okozhat gondot, hogy mibe is gyűjtse az olajat. Gyakori megoldás, hogy a használt olajat eredeti palackjába töltik vissza tölcséren keresztül, vagy befőttes üvegekbe teszik. Ez kényelmetlenséget, a konyha összepiszkolását eredményezheti.
A probléma megoldására a MOL tízezer újrahasznosított műanyagból készült, formatervezett tároló edényt osztott ki június elejétől a készlet erejéig a kijelölt benzinkutakon ingyenesen azok között, akik készek voltak visszahozni a sütőolajat, és elkötelezettnek érzik magukat a további folyamatos gyűjtés mellett.
A karácsonyi sütés-főzést megelőzően, 2011. december 3-tól újra indul az ajándékflakonos promóció, hogy a MOL megkönnyítse az ünnepek alatt a háztartásokban felhalmozódott használt sütőolaj praktikus tárolását és elszállítási lehetőségét a kijelölt MOL-kutakra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi történik a begyűjtött használt sütőolajjal? Komáromban már működik olyan üzem, ahol a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak.

A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással környezetbarát termék lesz.

Egerben a Kistályai út 108. és a Kővágó tér 106. szám alatti benzinkúton lehet leadni a használt sütőolajat.

Az országos listát itt nézheti meg>>>

Szólj hozzá!

Címkék: eger háztartás használt sütőolaj

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr173403218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása