egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Örökzöld Nagyi tollából - Tükörben a világ Egerben

2011.12.04. 13:51 mmebukk

Egerben, a Mobilitási Hét zárókonferenciájának és a Tükörben a Világ kiállítás megnyitójának előestéjén izgatottan vártuk a Gömörszőlősről érkező kis kiállítás kiegészítő darabjait. Megérkezett, időben.
Az érdeklődők már Felsőtárkányban szintén találkozhattak a tárlat miniatűr változatával. Eger városa, a Minorita Rend Szent Hedvig Kollégiuma a Dobó téren, méltó helyen fogadta, a Kaptárkő Egyesület pedig koordinálta a tárlatot. Az előzetes tréningen kőkemény szakmai kiképzést kaptunk a kiállítás megálmodóitól, Edittől és Orsitól és Iványi Marika is őrző szemekkel segítette munkánkat.
A tárlatvezetők 20 év körüli fiatalok s én az örökzöld ökológus Nagyi - lelkesen készültünk és vártuk az érdeklődőket egy hónapon át. A látogatottság lankadatlan volt. Délelőtt, délután, hétfőtől szombatig, óvodástól főiskolásokig, nyugdíjasoktól, külföldi turistákig, várakozó, kíváncsiskodó násznéptől visszatérő gyerekekig, akik szüleiket hozták el, bemutatni élményeiket. Az időjárás is gyönyörű volt, s terjedt a jó híre a kiállításon látottaknak és hallottaknak.
Mire van szüksége az emberiségnek?
Hogyan találhatjuk meg a boldogságot akkor is, ha csak szükségleteinket elégítjük ki a mohó igényeink helyett?
Mindezekre a kérdésekre igyekszik válaszolni a Tükörben a Világ kiállítás, művészi módon, az újrahasznosítás lehetőségeit folytonosan hirdetve, a fenntarthatóság felé vezető úton.
A kiállítás szemléletformáló, hiánypótló s nagy öröm a pedagógusok őszinte érdeklődése, aktív bekapcsolódása az "Interaktív kalandtúrába". Így miután a jelenlegi oktatási rendszer alkalmatlan a környezet és fejlődés összefüggéseinek integrált kezelésére, holisztikus szemlélettel nevelésre, a kiállításon tapasztaltak segítik a környezettudatos nevelést, segítik, az állandóan változó ismeretek rendszerezését, a rendszerszemlélet elmélyítését. Módunkban állt az ismeretek közvetítésére, kipróbálására a diákokkal, s a látottak kapcsolódást biztosítottak az ismert és ismeretlen élethelyzetek kezelésére. Ezt nagyon élvezte minden korosztály. Azok az események, melyek külön, külön, globálisan jelentéktelennek tűnnek, a VÁLASZTÁS szobában például, a patak, erdő, élőhely elcsúfítása, így a dezodoros palackok eldobálása, használata, CFC gázok kibocsátása: összeadódva az éghajlatváltozásra hatnak. PET palackok újrahasznosításáról meglepően kevés diák tud és még jobban meglepődnek a polár pulcsijuk eredetét illetően.
A TUDÁS szobában környezeti vonatkozásban az ökológiai lábnyomok bemutatása, számítások- a karbon lábnyomunkkal fűszerezve, egyénileg és csoportosan információt nyújt arról, hogy egy ország lakossága mennyire terheli globálisan környezetét és ennek nagy része az energiafelhasználással függ össze. Minden mindennel összefügg.
A TÚLÉLÉS szobában kiderült, igen kevesen hallottak a méltányos kereskedelem előnyeiről, mely többek között a gyermek-és családok kizsákmányolása ellen nyújt védelmet. Kiemelten a nők, az esőerdők ősi, természetszerető, őrző lakói és a kiskorú gyermekek védelmében. Tisztáztuk, természeti erőforrásokhoz való hozzáférés lehetőségeit biztosítani kell, és legyen fenntartható az az elképzelés, mely szerint "azok jövedelme nőjön, akik az erőforrások kíméletével dolgoznak". S a magyar család helyi piacról összeállított kis, fonott kosárnyi élelmét összeállítva s a megtett km-eket elemezve, azt a futurisztikus álmot ültethetjük el, hogy elérjük, amikor "a tőkés helyben lesz érdekelt s a helyi erőforrásokat fenntarthatóan használjuk s helyi piacok elégítik ki az igényeket".
A 15-19 évesek és nevelőik a BIZTONSÁG, ALKOTÁS ÉS IDENTITÁS szobában felelevenedtek s izgatottan figyelték társaik és velük együtt "játszó" tanáraik válaszát a kis cetliken lapuló kérdésekre, táblákon elhangzó információkra. Időnként heves viták robbantak ki , amennyiben társaik nem voltak eléggé önkritikusak, valamint megható volt a szülők szeretetének beismerése azon kamaszoktól, akik lehet naponta vadul védik az igazukat ,most ellágyulva beszéltek a biztonságot adó , szerető szülői fészekről, nagyszülőkről, testvérekről, családról. Mindezt persze inspirálta Dara és társai életének bemutatása. S haladtunk felfedező utunk végső állomásaihoz, kiderült a PIHENÉS szobában, hogy át kell gondolnunk napirendünket, olvasásra kevés, tévézésre sok időt fordítanak a felnőttek és a 10-14! éves korosztály, 14-19 évesek zenét hallgatnak és hajtanak, tanulnak, tanulnak s közben elfelejtenek felnézni a csillagos égre, beleszippantani a kakukkfüves rét andalító illatába...
Az ÁLOM és SZERETET szobában kiderítettük csak akkor valósul meg álmunk, ha hajlandóak vagyunk tenni értük. Mindennek, a boldogságnak a mozgatórugója a szeretet és a család, a gyermekek, unokáink, a dédik, bizony ebben egyetértettünk nemre, korra való tekintet nélkül. A színes párnák nemcsak a végső következtetéseket és összefoglaló gondolatokat, nagy jövőbeni elhatározásokat, környezettudatos életmód alapjainak a betartását sugallták és mindezt segítették,  a "Szeretetfára" írt a bölcseletekként, de kreativitásra ösztönözték a jelenlévőket.

A Tükörben a Világ kiállítás megalapozottá tette azt a sokat hallott, de eddig nem egészen jól értelmezett üzenetet, hogy jelenlegi életvitelünk fenntarthatatlan. Ki-ki meghatározhatja, min is kell sürgősen változtatnia életében (gyakran elfelejtjük:)). Ami megfogalmazódott a résztvevőkben: szükségleteinket elégítsük ki, ne a túlzó igényeinket, a vízfogyasztás csökkentése, szelektív hulladékgyűjtés felelőssége, tétje, helyi termékek vásárlása, több időtöltés a szabadban, hegyekben, folyók partján, a családdal. "Mohó sapiens-ek" helyett legyünk újra Homo sapiens-ek! Álmodozás helyett lépjünk álmainkért, alternatív megoldások az energiatakarékosság, éghajlatváltozás megelőzése ügyében, is.

Aki a kiállításon részt vett akár önállóan, akár vezetésünkkel kapott egy batyut, ami értékekkel megtöltött és felejthetetlen élmény.

Jónak lenni, jobbá tenni! A kiállítás üzenete eljutott Eger lakosaihoz.

Legyen minden fenntartható!

Dr Danka Klára
Örökzöld Nagyi
 

Szólj hozzá!

Címkék: eger kiállítás dr. danka klára

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr283436282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása