egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Hogyan lehetünk „vízgazdák”?

2012.02.13. 11:50 egrizold

Miközben Földünkön aggasztó  mértékben fogy az iható víz mennyisége, és sok millió  ember iszik szennyezett vizet, a fejlett országokban elképesztő  mértékben pazaroljuk, szennyezzük az ivásra alkalmas tiszta vizet. Ivóvízben tisztálkodunk, mosunk (még autót is), ivóvízzel takarítunk és ivóvízzel működtetjük a WC-ket. Utóbbi célra megy el egy háztartás vízfelhasználásának jó egyharmada – évenként és fejenként 20 ezer liter! Ez az állapot nyilvánvalóan nem tartható fenn sokáig, még akkor sem, ha (mint tesszük) homokba dugjuk a fejünket.

Országh József, Belgiumban élő  nyugalmazott professzor az általa „Vízgazdának” nevezett rendszere egyszerre kínál megoldást az értékes és pótolhatatlan víz takarékos használatára, a környezet állapotának megőrzésére, költségtakarékosságra – és mindezt úgy, hogy szinte alig, vagy egyáltalán nem kell lemondanunk a civilizáció kétségtelenül kellemes kényelmi vívmányairól.

Országh professzor elmélete szerint a víz- és a biotömeggazdálkodás egymástól elválaszthatatlanok, és mindez bizonyos mértékig összefügg a Föld klímaváltozásaival és az emberiség energia problémáival is. „Minden javasolt műszaki megoldásnál figyelembe kell venni a víz befolyását a szén, a nitrogén és a foszfor nagy természetes körforgásaira. Ennek ismeretében felfedezzük azt is, hogy a fenntartható szennyvízkezelés és a szerves hulladékokkal való gazdálkodás is szorosan összefügg: a kettőt együttesen kell végezni.” – vallja.

Elméletét egy (külföldön már sok helyen alkalmazott) gyakorlati rendszerben valósította meg: ez a „Vízönellátó” rendszer. Ennek elemei a kereskedelemben kaphatók, egy átlagos (kis kerttel is rendelkező) családi házba beépíthetők, ráadásul nem kerül sok pénzbe. A bonyolult, de világos, minden részében kidolgozott rendszer majdnem, vagy teljesen csapadékvízből fedezi a család vízszükségletét, olyan szennyvízkezelést alkalmaz (az „alomszék” nevű száraz toalett segítségével), amely a talajba/talajra közvetlenül veszélytelenül kijuttatható végterméket állít elő, ami ráadásul segít megőrizni a talaj termőképességét. A rendszer alkalmazásával teljesen függetleníthető a családi ház a vizes közművektől: ez nyilvánvalóan sérti a közmű szektor érdekeit, így ma nem könnyű a megvalósítás.

Erről is beszélt Országh professzor a napokban, a miskolci Földes Gimnáziumban tartott előadása során, majd másnap Gömörszőlősön újabb előadás következett a fenntartható vízönellátó rendszeréről. A gömörszőlősi helyszín a miskolci Ökológiai Intézet Alapítvány Információs Központja volt, amely az Országh professzor rendszeréhez hasonló fenntartható megoldások bemutatására, népszerűsítésére épült, a jelenleg is tartó KEOP 6.2.B projektjének keretében.

forrás: Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány

Szólj hozzá!

Címkék: miskolc környezetvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr344100980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása