egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Együtt a gazdától - beszélgetés a vásárlói közösségekről Egerben

2012.04.29. 22:28 torosziget

Jó minőségű, biztonságos élelmiszer a közelből? Méghozzá közösségi alapon, megfizethető áron, a gazdálkodót támogatva? Az egri Part Egyesület és Tudatos Vásárlók Egyesülete által szervezett beszélgetésen szó esik arról, hogy mi is az a közösség által támogatott mezőgazdálkodás (CSA), majd már működő példák is bemutatkoznak.

Napjainkban egyre többen tartják fontosnak, hogy tudják, honnan származik az élelmiszer, amit vesznek. Bevásárló körök szerveződnek, családok csatlakoznak dobozrendszerekhez és helyi közösségek keresik fel a gazdálkodókat.

Az egri Part Egyesület és Tudatos Vásárlók Egyesülete által szervezett beszélgetésen szó esik arról, hogy mi is az a közösség által támogatott mezőgazdálkodás (CSA), majd már működő példák is bemutatkoznak. A Szatyor Egyesület szervezője elmeséli nekünk, hogyan működik egy bevásárló kör, Szeles Attila biogazdálkodótól pedig megtudhatjuk, hogy miért fontos számára, hogy közösséget alkosson vásárlóival.

Ezek után pedig a résztvevők közösen át tudják gondolni, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy Egerben és környékén intenzíven beinduljon a "Batyu vásárlói közösség".

Időpont: 2012. május 3. (csütörtök), 17.00 - 20.00
Helyszín: Heves Megyei Civil Szolgáltató Központ (egri Civil Ház), 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky u. 9., Nagyterem


Vendégek:
Perényi Zsófia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa
(www.tudatosvasarlo.hu)
Szatyor csoport szervezője (www.szatyor.org)
Szeles Attila, biogazdálkodó, Hét (www.bioeleskamra.hu)

Sok szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne csatlakozni az egri vásárlói közösséghez, vagy csak egyszerűen érdeklődik a téma iránt. A részvétel ingyenes. Részvételi szándékát kérjük a Facebook esemény oldalon https://www.facebook.com/events/323599647710093/ vagy a noemi@tve.hu címen jelezze.

További információ: Andacs Noémi, (1) 225-81-36, (30) 490 2024, noemi@tve.hu


Háttérinformációk

A projektről

A program a Tudatos Vásárlók Egyesülete „Ökokörök” című projektje keretén belül valósul meg.
A mintegy 20 másik országban különböző nevek alatt futó, leginkább EcoTeams-ként ismert  ÖkoKörök program gondolata és elindítása a Global Action Plan International (GAP) nemzetközi civil szervezet nevéhez fűződik, amelynek 2009 óta a TVE is tagja. A programot 1990 óta világszerte több mint húsz országban vezették be és fejlesztették tovább a skandináv államoktól az Egyesült Államokon, vagy épp Fehér-Oroszországon át egészen Vietnámig bezárólag. Az EcoTeams ma a világ legnagyobb közösségi, részvételen alapuló környezetvédelmi akcióprogramja, amely már több mint egymillió embert ért el. A program az ENSZ Fenntarthatóságra Nevelés Évtizedének is hivatalos partnere.
Bővebb információ az ÖkoKörökről: www.tudatosvasarlo.hu/okokorok

A Tudatos Vásárlók Egyesületéről www.tudatosvasarlo.hu/tve
A Tudatos Vásárlók Egyesülete non-profit, közhasznú szervezet. Célja a fogyasztók a fogyasztók tájékoztatása, hosszú távú érdekeinek képviselete. Célja továbbá, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2004 óta működteti a Tudatos Vásárló (www.tudatosvasarlo.hu) portált, az ország első és mindmáig egyetlen, az etikus vásárlással foglalkozó napi frissítésű híroldalát. 2010-ben indította el az Ökokörök (http://tudatosvasarlo.hu/okokorok) elnevezésű kezdeményezést, célja a háztartások „zöldítése": a háztartások fenntarthatóbbá tétele környezeti terheik csökkentésével, tudatosságuk fejlesztésével, gyakorlati segítségnyújtással. 2009 októberében jelent meg Magyarország Zöld Térképe (www.zoldterkep.hu), mely a fenntartható életmódot lehetővé tevő boltokat, szolgáltatásokat (javítóműhelyek, bioboltok, kölcsönzők stb.) gyűjti össze az ország egész területén."2010-ben indította el az Ökofitnesz (www.okofitnesz.hu) elnevezésű alkalmazást, mely interaktív és játékos módon segít a környezettudatos életvitel kialakításában. További projektje a Cégmérce (www.cegmerce.hu), a magyarországi vállalatok és márkáik környezetvédelmi, társadalmi és fogyasztóvédelmi szempontú rangsorolása. Honlapján működteti a (www.tudatosvasarlo.hu/eszam) részletes magyarázatokkal kiegészített, kereshető élelmiszer adalék adatbázist. Internetes adatbázisában megtalálhatók továbbá egészség- és környezetvédelmi szempontú terméktesztek és tanácsadó szolgálat a fenntartható fogyasztással kapcsolatos kérdésekben. A www.tudatosutazo.hu weboldal nyílt tanácsadó fórummal várja az érdeklődőket, valamint turisztikával és fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismertterjesztő írások és a turizmussal kapcsolatos legfontosabb fogyasztóvédelmi jogszabályok gyűjteménye található meg.

Szólj hozzá!

Címkék: előadás eger helyi termék part egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr704480000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása