egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Az Egri Civil Kerekasztal Környezetvédelmi és Urbanisztikai Szekciójának tájékoztatója a 2008. áprilistól, 2009. áprilisig végzett munkáról

2009.04.07. 09:43 torosziget

Az alább olvasható éves tájékoztató az Egri Civil Fórumra készült:

A szekció munkájában 18 szervezet vett részt. A szekció hét alkalommal tartott találkozót. A szekció találkozókon és üléseken áttekintettük a tavaszi rendezvények – Föld Napja, Madarak Fák Napja - és az „Eger Ünnepe” szervezésének kérdéseit, az elektronikai hulladékgyűjtési akció teendőit, valamint „Virágosítási Versenybe” történő bekapcsolódás feladatait. Kidolgoztuk álláspontunkat Eger Város Stratégiájával kapcsolatosan, valamint egyeztettük az Egri Civil Kerekasztal munkatervét. A találkozókon a következő témákról volt szó:
•    házi energiatermelés, energiatakarékosság kivitelezési lehetőségei;
•    az erdőgazdálkodás időszerű kérdései;
•    Heves megye természeti értékei;
•    hulladékgazdálkodás aktuális problémái;
•    gombák és természetvédelem.
A város civil szervezeteinek közös cselekvése érdekében a szekció felhívással élt az elektronikai hulladékok begyűjtése érdekében. A szekció szervezetei az elmúlt időszakban eredményesen valósították meg célkitűzéseiket és programjaikat.

A Part Egyesület környezetvédelem terén legjelentősebb rendezvénye a Critical Mass egri kerékpáros felvonulás, melyet évente kétszer tartottak: április 22-én, a Föld Napján és szeptember 22-én, az Autómentes Napon. 2008-ban mindkét felvonulásuk népszerű volt. A szeptemberi felvonuláson kiemelten foglalkoztak Felnémet kerékpáros megközelítésével. Minden felvonulás után levélben keresték meg a Városházát a kerékpáros közlekedés feltételeinek biztosítása érdekében. Az egyesület az általa üzemeltetett Kis Zsinagóga Kortárs Galériában júliusban vendégül látta a KIUTAK 2008 országos utazó kiállítást. Az Egri Zöld Blog 2009 elejétől működik (www.egrizold.blog.hu) melynek szerkesztésében nagy részt vállaltak. Az egyesület által szerkesztett népszerű internetes Part Magazin (www.partmagazin.hu) folyamatosan hírt ad a különböző környezet- és természetvédelmi eseményekről, pályázatokról. A Kis Zsinagógában helyet adtak a Kaptárkő Egyesület és az Energia Klub által közösen szervezett, Változtass! című rendezvényhez kapcsolódó és a  Madártani Egyesület Bükki csoportja által szervezett előadásoknak.

A Tűzliliom Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület az elmúlt évben 8 továbbképző foglalkozáson összesen mintegy félezer pedagógus és 31 pedagógusjelölt főiskolai hallgató részére előadás, módszertani tréning és terepi bemutató foglalkozás keretében biztosított lehetőséget a legújabb környezeti nevelési módszerek elsajátítására.  A fenntarthatóságra oktatás gyakorlata – egri példák kiadványt, 300 példányban eljuttatták pedagógusoknak és civil szervezeteknek. 2008-ban legfontosabb konferenciájuk a hagyományosan a Föld Napja hetében, a XIII. Főiskolai Környezetvédelmi Napok (FKN) keretében szervezett Környezettudományi Doktoranduszok és Diplomázók Fóruma volt, amelyen 22 előadás hangzott el, főleg főiskolás hallgatóság előtt. A Tűzliliom Oktatóközpont közreműködésével novemberben a főiskolán második alkalommal rendezték meg a Környezettani Tudományos Napot. Ötödik alkalommal rendezte meg a Kossuth Zsuzsa Gimnázium bázishelyük a Föld nap – Zöld nap akciót, amelynek főbb részei – az előző évi tapasztalatok figyelembe vételével – környezetvédelmi vetélkedő, tanösvény-túra, környezeti rajzpályázat, kiállítás és udvarrendezés voltak. Az iskola tavaly ismét elnyerte az Ökoiskola címet. Újabb eredmény e téren, hogy ebben az évben a Bervavölgyi Óvoda is elnyerte a Zöld Ovi címet. Nagy siker volt a Piciny kezekkel a Földért című óvodai városi vetélkedő, amelyen Eger 17 óvodája részt vett. Akcióik ebben az évben is mozgósító erejűek voltak, hiszen összességében mintegy 2200 fő vett részt a programokban. Az EKF Környezettudományi Tanszékével közös, hagyományos terepi programjaik (HNP, ANP és Heves megyei tanulmányutak; tanösvény bemutatók, ökológiai és környezetelemzési terepgyakorlatok) mellett sikeres tanulmányúton voltak az Észak-Magyarországi KÖTEVIFE-n. A Nagy-Eged hegyi tanösvény legszükségesebb karbantartási munkáit elvégezték és tavasszal sor került az állagvédő felújításra.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki helyi csoport szakmai munkájának legfajsúlyosabb részét 2008-ban is a ragadozó madárfajok felmérése és aktív védelme tette ki (kerecsensólyom, kék vércse, kígyászölyv, békászó sas, vándorsólyom). Nyári terepmunkájuk középpontjában a 16 éve folytatott szalakótavédelmi tevékenység állt, és az odúállomány ellenőrzése (707 költőodú), felújítása, tisztítása. Részt vettek a fekete gólya, fehér gólya, gyurgyalag, partifecske, haris és a vízimadarak felmérésében is. Folytatták a bagolyfajok védelme érdekében történő munkáikat, kiemelten az uhu, füleskuvik, gyöngybagoly tekintetében. Folyamatosan közreműködtek a sérült madarak begyűjtésében, gondozásában, repatriálásában.  A Madarak és Fák napja alkalmából a BNPI-vel közösen odúkészítő pályázatot írtak ki a régió általános iskolásainak számára.  Az egri Önkormányzat, a BNPI és egri civil szervezetek együttműködésével, második alkalommal szervezték meg a „Kézenfogva a Természettel” elnevezésű környezet –és természetvédelmi témájú programot az egri Érsek-kertben. A környezetvédelmi jeles napokon madár- és természetvédelmi programokat és 12 madarásztúrát rendeztek a régióban. Madárgyűrűző tábort és madárismereti programot szerveztek iskoláknak. Szakmai napot tartottak a Természetismeretet oktató óvodai pedagógusok számára.

Az Egri Kertbarát Kör Egyesület az elmúlt időszakban 12 szakmai előadást és két tanulmányutat – Mátrafüred, Hajdúböszörmény - szervezett. A Losonczi völgyi forrást és környékét folyamatosan rendben tartja. Az „Eger Ünnepe” rendezvényen is színvonalas bemutatót szervezett az egyesület. Az Országos Szép Kertek versenyben első helyezéseket értek el. Az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány eredményesen működteti az Állatmenhelyet, biztosították a befogadott állatok gondozását és jelentős erőfeszítéseket tettek elhelyezésük érdekében. A Galamb- és Kisállattenyésztők Szervezete sikeresen szerepelt nemzetközi versenyeken és önálló kiállításokat szervezett.

A Zöldpanel Egyesület tavaszi és őszi nagytakarítást szervezett. Tisztántartották és gondozták a közreműködésükkel megépült játszóteret. Részt vettek a „Virágos Egerért” versenyben, növelve a virágosított területeket. Bekapcsolódtak a Lokálpatrióta Egylet takarítási akciójába.

A Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület megszervezte az „Állati Napot”, amely keretében tanácsadással, figyelemfelhívással szolgálták az állatok védelmét és terjesztették az állattartási kultúrával kapcsolatos ismereteket. Akciót indítottak a kóbor állatok felkarolása és befogadó családokhoz történő elhelyezése érdekében.

A Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület 2008. évben tovább folytatta az Eger külterületén található kaptárkövek akácmentesítését, és ehhez kapcsolódóan elkészítette a szomolyai kaptárköveket bemutató tanösvényt, illetve a tanösvényt ismertető információs kiadványt. A Föld napja alkalmából illetve Eger Ünnepén információs standdal, programokkal és ismeretterjesztő totóval várták az érdeklődőket. Csatlakoztak az Energia Klub VÁLTOZTASS! programsorozatához, amelynek keretében Egerben előadásokat szerveztek, és energiahatékonysági tanácsadást nyújtottak. Forráskatasztert készítettek, illetve 16 ismeretterjesztő túrát szerveztek, amelyek során az érdeklődők eljuthattak hazánk és a szomszédos országok (Románia, Szlovákia és Ausztria), illetve Lengyelország nemzeti parkjaiba. A Norvég Civil Alapból nagyprojektet nyertek, melynek köszönhetően a Bükkalja 16 „kaptárköves” települését érintő ökoturisztikai fejlesztést valósítanak meg, „Bükkaljai Kő-út” néven (www.bukkalja.info.hu). Nemzetközi kapcsolataikat is bővítették az NCA Nemzetközi Kapcsolatok Kollégiumának pályázatán elnyert támogatással, amelynek köszönhetően sikerült jó kapcsolatot kialakítaniuk a lengyel PTTK Przemysl-i tagszervezetével. Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztályuk tavasszal és ősszel is csatlakozott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett békamentő-akciókhoz. Hegymászó szakosztályuk több túrát szervezett a Kárpátoktól az Alpok négyezresein keresztül az ázsiai Ararátig, és Barlangjáró Szakosztályuk 15 ismeretterjesztő túrája mellett egy sikeres alapfokú barlangjáró tanfolyamot is lebonyolított.

Az Életminőségért Környezetvédelmi Alapítvány részt vett az Eger közlekedésével kapcsolatos koncepció kialakításában, és „Energia Otthon” versenyt szervezett középiskolás diákok részére. Bekapcsolódott a Magyar Autóklub és a MBB által szervezett „Kerékpáros Kupa” vetélkedő megrendezésébe. A közösségi alapítványokkal kapcsolatos külföldi tapasztalatok megismerése érdekében tapasztalatcseréket szervezett, és megkezdte az egri közösségi alapítvány kialakítását.

Az Életfa Környezetvédő Szövetség eredményesen folytatta a vizes élőhelyek megóvása érdekében indított országos programját, amely keretében pontosítja az Eger és környékén található kis tavak kataszterét. A Zöld Telefon Szolgálat (06-80-204276) - célkitűzései szellemében konkrét tanácsadással és hatósági intézkedések elősegítésével járult hozzá a lakosság által jelzett környezet- és természetvédelmi problémák megoldásához. A szolgálat tevékenysége kapcsolódott az országos KÖTHÁLÓ tevékenységéhez. Az illegális hulladéklerakó helyek felszámolása érdekében – a „Tiszta Egerért” akció keretében – őszi időszakban, Felnémeten – együttműködve a Felnémeti Szekcióval - sikeres akciót bonyolított le. Az elmúlt évben is több rendezvényt szervezett (mikroszkópos bemutató a Föld Napján, természetismereti akadályverseny a Madarak Fák Napja alkalmából Feldebrőn, egri csoportok részvételével, valamint részt vett az egri „Föld Napja” az „Autómentes Nap”, és az „Eger Ünnepe” rendezvényeken. Az Életfa Környezetvédő Szövetség legnagyobb programjai voltak az Országos Kis-tó, a Regionális Zöld Telefon Szolgálat, a Környezetvédelmi Klub, Juhar Ág, a Vörösbegy, a KIK, Partnerség, Együttműködés és projektmenedzsment, Regionális tanácsadási program, Civil Hírlevél és mellékletei, Tanulmányút, Tiszta Egerért, KÖRTE és Civil Ház, Vízi-oktatóközpont. A Szövetség működtette az Egri Civil Házat, szolgáltató központot, amely városi és megyei szintű feladatokat látott el és mintegy hatszáz szervezettel tart élő kapcsolatot. Tanácsadó szolgálata a civil szervezetek számára egyénre szabott és csoportos tanácsadó szolgáltatást nyújtott. Kiadta a Civil Hírlevelet. A civil szervezetek számára indított képzései a szervezetfejlesztést és a partnerség személyi feltételeinek kialakítását szolgálták. Folyamatosan szervezte az E-civil programot. Ennek keretében Közösségi Technológiai Központ működött az Egri Civil Házban. Az eszközhasználaton és képzésen túl szervezetük munkatársai személyes segítséget nyújtottak annak érdekében, hogy a civil szervezetek a számítógép és az internet adta lehetőségeket minél jobban tudják hasznosítani mindennapi munkájukban (E-mail, ügyfélkapu, EPER). Bekapcsolódtak a CivilTech Informatikai Adományozói Programba. Új területként előkészítették az „ÖTLET” programot, amely önkéntesek foglalkoztatását segíti elő. Konzorciumi partnerként pályázatot nyertek és részt vesznek a TAMOP 5.5.3 programban. Az Életfa Környezetvédő Szövetség folyamatosan működteti az Egri Civil Kapu portált, helyet és teret adva több egri szervezetnek. Együttműködve a Cukorbetegek Egri Egyesületével tanulmányutat szervezett Lengyelországba.

Szólj hozzá!

Címkék: eger civilek

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr201051263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása