egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Utolsó kommentek:

trojka 2013.07.04. 19:20:03

Miért is vagyunk mi? A kerecsendi Berek erdőt nem kell senkinek bemutatni. A 106 hektáros Természetvédelmi Terület fokozottan védett, mivel ez egy tatárjuharos lösztölgyes, ahol a tatárjuhar fává nő. Immár három éve alakult meg a Polgári Természetvédelmi Őrszolgálat, melynek kebelén belül 17 fő tett érvényes vizsgát a természet védelmének érdekében. Sajnos, ebből mára már talán ha négy fő egzisztál, teljesen ellenőrizetlenül és ötletszerűen. A Bükki Nemzeti Park, ezen belül a Hevesi Füves Puszták vezetése egyáltalán nem díjazza, hogy néhányan szeretnénk megőrizni a terület őskultúráját, vagy bármi olyant, ami a háborítatlan múlt emléklét idézi fel. a "közhasznú" munkacsoport eredménye: a cserjeszint szinte teljes kiirtása - az énekes madarak fészkelési lehetőségeinek megszüntetése, a négylábu vadállomány kiiktatása- a fekete gólyák elvándorlása, a fokozott zavarás következtében-a hollók elvándorlása- az alig megkapaszkodó páfrány teljes elpusztítása a terület ismeretének hiányában. Még nincs is kijelölt tanösvény, de már hetente két-három kiránduló csoport (gyerekek) vonulása olyan helyeken, melyek egész évben háborítatlannak kéne lenniük. A Polgári Őrszolgálat vezetőjével fél éve nem történt egyeztetés, munkánkat a jogszabályok internetről történő letöltésével végezzük. Az erdőben alkalmazott közhasznú munkások szóba sem állnak velünk, amikor felhívjuk a figyelmüket, hogy az eldobált üres üdítős flakonok természetkárosítóak. Mindezek után, feltesszük a kérdést: van-e értelme a munkánknak? Telente több mázsa eledelt hordunk ki a madaraknak, figyeljük életüket, mozgásukat...a "Kerecsendi Berekerdő" honlapján bárki végigkísérheti a munkánkat, s az erdő életét. Örülnénk, ha valaki (valakik) megismernék természetvédő munkánkat és segítenének ebben minket! (Ne anyagiakra gondoljanak!) Trojka

Bejegyzés: A kerecsendi Berek-erdő honlapja

Levente B. · kameraaltal.blog.hu 2013.05.21. 16:43:45

Üdv!
Lehet tudni, hogy a laktanya most milyen "sorsban" van?

Bejegyzés: Honvédségi "nagytakarítás" Tarnaszentmárián

trojka 2013.04.25. 21:17:26

Üdv mindenkinek!
Lassan három hete észleltem, hogy a kerecsendi Berek-erdőbe ismét megérkeztek régi fészkükre a fekete gólyák. Rögtön jeleztem az illetékes hivatásos természetvédelmi őrnek (Hevesi Füves Puszták). Sajnos, mára az örömbe üröm vegyült, mivel a gólyáink eltávoztak. Mint kiderült, ennek az az oka, hogy illetéktelen személyek mit sem törődve a tiltó táblákkal, kíváncsiságból a fészekig mentek, mit sem törődve azzal, hogy ezek a madarak félénkek, a magányt szeretik. Elszomorító, hogy éppen a Polgári Természetvédelmi Őrszolgálat néhány helyi tagja (önmagát önhatalmúlag túravezetőnek kinevezve) vitte ide a csoportokat, erről senkit sem értesítve. Sajnáljuk, hogy egyesek igazolványukat és jelvényüket nem a természet védelmére, hanem annak pusztítására használják. Még szomorúbb, hogy ehhez illetékes helyről szabad kezet is kapnak.
Trojka

Bejegyzés: A kerecsendi Berek-erdő honlapja

István Rigó gyógynövény őstermelő 2013.04.05. 12:56:34

Szórd az igét, hintsd a vetőmagot! :)

Kedves Pályázók és Tisztelt Szervezők. Gratulálunk ehhez a kreatív öngondoskodó kezdeményezéshez. A tetvek és egyéb rovarkártevők elleni védekezésre felajánlunk 6 db levendula palántát. A palánták április 25-től átvehetők egri gyógynövénykertünkben.

Egri gyógynövény kert címe: Eger, Szalóki út 8.

"Az igaz érték nem marad egyedül, biztosan talál barátot." Konfucius :)

Bejegyzés: A legszebb városi kert pályázat

trojka 2012.05.17. 21:52:18

Elszállt a remény!
Kerecsend gólyái megelégelve az állandó zaklatást, felkereked, gy gy tek, hogy nyugodtabb helyet keressenek maguknak. Szégyen és gyalázat, hogy egy falu közössége nem tudja megvédeni madarait! Az ilyen falu megérdemli a sorsát!
Ercsényi Károly polgári természetőr

Bejegyzés: A kerecsendi Berek-erdő honlapja

trojka 2012.05.09. 16:20:19

Végre Kerecsenden is költenek a gólyák!
Két hete vettük észre, hogy Kerecsenden, a Bereksor és a Fő út sarkán ismét megjelent egy gólyapár, ides-tova tíz év után. Nagyon sajnáltuk, hogy annyi reménykedés, próbálkozás után sem költöttek gólyák a faluban, de most talán remény van rá, hogy megtisztelnek" bennünket és kiköltik fiókáikat. Sajnos, az örömbe üröm is vegyl: Éppen tegnap délután láttam, hogy a villanyoszlopnál három siheder vigyorgott fülig érő szájjal, s egyikük bottal verte folyamatosan a villanyoszlopot. Nos, nem biztos, hogy ez a "zene" kedves volt a kotló tojó számára. gondolkodtam, kiszálljak-e és mint polgári természetőr figyelmeztessem tettének esetleges következményére, de végül is, meghátráltam. Az olvasó fantáziájára bízom, miért. (Kerecsendről van szó). Most kollégáimmal együtt csak reménykedhetem, hogy gólyáink minden "vihart" átvészelve és tűrve jövőre is nálunk fészkelnek!
Ercsényi Károly polgári természetőr

Bejegyzés: A kerecsendi Berek-erdő honlapja

trojka 2011.11.12. 14:48:59

Terepmotorosok tobzódása a kerecsendi Berek erdőben
Egyik természetőrtársunk pár napja, amikor ppen a mókusokat videózta, éktelen motorzúgásr, krepegésre lett figyelmes. amikor kifutott a kocsiútra, egy terepmotoros, kellően beöltözött egyént látott elszáguldani. sikerült róla fotót készíteni, amit kinagyítottunk és több helyen kiraktunk, elrettentő példaként. a válasz most érkezett me. feltehetően ez az" úriember" és társai a mai napon kidöntötté a természetvédelmi tábla oszlopát, táblákkal együtt. Nem fatolvaj ehetett, hiszen az oszlopot nem vitték el. Sajnos, vannak és lesznek is erejüket fitogtató, "nekem ne parancsoljon senki" ifjú titánok, akikn akik ilyen hozzáállást tanusítanak. az erdőben motorozás zabálysértés, viszont az oszlop szándékos kidöntése rongálásnak számít. Természetesen, meg fogjuk tenni szükséges intézkedést.
Ercasényi Károly
polgáritermészetőr

Bejegyzés: A kerecsendi Berek-erdő honlapja

trojka 2011.11.04. 16:21:08

@trojka: A kerecsendi Polgári Természetvédelmi Őrszolgálat 2011. évi munkája.
A téli időszakban intenzíven részt vettünk a Berek erdő mafdarainak (énekes) etetésében. Ercsényi István tagtársunk 20.000 Ft értékben szerzett be napraforgó magot, melyet az általa készített mintegy húsz db. speciális etetőben helyezett el a tél folyamán, szerte az erdőben. 50 db pele odút helyeztünk ki, s folyamataosan ellenőriztük azok állapotát, lakóikat. Folyamatos természetvédelmi őrszolgálati jelenlétünkkel igyekeztünk megakadályozni bármilyen károsítást. Több esetben, a Hevesi Füves Puszták hivatásos vezetésének engedélyével csoportok vezetésében vettünk részt, melyek iskolások, illetve felnőttek részvételével kerültek lebonyolításra. Részt vettünk a madár-és peleodúk tisztításában, lakóiknak számbavételében. Több esetben segítettünk madárgyűrűzésben, valamint a tepélyi pusztán túzok, illetve egyéb védett madarak megfigyelésében, tóth László és Sasvári János hivatásos természerőrök vezetésével. Kollégánk, Ercsényi István természetfotós segítségével betekintést nyerhettünk a kerecsendi erő flórájának illetve faunájának sokszínűségébe. Külön ki kell emelni a fekete gólyákról és a mókusok életéről művészi szinten készített, érdekfeszítő videófilmjeit. Fellépünk a természet károsítása ellen (falopás, védett virágok, növények oktalan pusztítása, természetbe nem illő cselekedetek megelőzés: terepmotorozás, stb.)
Reméljük, maroknyi csapatunk sokat tehet és tesz is a természet védelme érdekében.
Ercsényi Károly polgári természetőr

Bejegyzés: A kerecsendi Berek-erdő honlapja

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2011.04.29. 13:44:52

Egy kis kiegészítés, mert a honlapon sincsens emmi: Részletes program:
Április 29. péntek
9.00 próbálnának az óvodások anyák napi műsorral.
10.00 Tánc fellépők: Harmónia. Pódium Tánc- és Balettiskola
10.30 megnyitó, óvodások kiskert pályázatának eredmény hirdetése
11.00 Tánc fellépés Pódium Tánc- és Balettiskola
16.00-16.30 Grasshoppers Tánc SE fellépése

Április 30. szombat
11.00 Galagonya Bábszínház: A kiskakas gyémánt félkrajcárja
11.00-13.00 Lufibohóc várja a gyerekeket

Május 1. vasárnap
10.00 Anyák Napi Műsor, óvodások, kisiskolások
11.00 Záróbeszéd

Bejegyzés: I. Egri Kertészeti Napok

trojka 2011.01.02. 06:35:39

Udv mindenkinek
Valoban szeretjuk a kerecsendi Berek erdöt, s mint Polgári Természetvédelmi Örök megteszunk mindent a megmaradása érdekében. Sajnos, ez nem mondhato el mindenkiröl, mint például a helyi vadásztársságol sem. Télen szisztematikusan a vadak etetésénél az egyik télizöld kolonia közepébe szorják a takarmányt, igy a vaddiszno és öz kaparás következtében a növény azon a helyen kipusztul. Sajnos, eröfeszitéseink nem vezettek eredményre, mert most már csak azért is oda szorják az eleséget, ami ellen mi tulajdonképpen semmit sem tudunk tenni. Jo lenne, ha valaki felvilágositaná öket, hogy a Berek fokozottan éett természetvédelmi terulet, tehát cselekedetukkel szándékos természetkárositást követnek el. Még csak annyit: a vadászol azért ettik a vaakat, hogy megöljék öket, mi pedig azért etetjuk az erdö madarait, hogy életben maradjanak.
Udv Ercsényi Károly polgári természetör

Bejegyzés: A kerecsendi Berek-erdő honlapja

RegisegvasarEger 2010.12.05. 18:03:30

Régiségvásár Egerben
December 19.-én, (7-16 óráig)
Aranyvasárnap!
Eger, belváros
Infó: 06/30/9550-550

Bejegyzés: Programajánló - Régiségvásár Egerben

jszcst 2010.10.30. 08:48:29

Nem tudom, van-e már ilyened, de szeretnék küldeni Neked, és ezzel kitüntetni a blogodat egy "kreatív blogger" díjjal.
A díj szabályai:

1. Meg kell köszönni annak, aki adta.
2. A logót ki kell tenni a blogra.
3. Be kell linkelni, aki adta.
4. Tovább kell adni 7 blognak
5. Be kell linkelni a kitüntetett blogokat
6. Megjegyzést kell hagyni náluk
7. El kell árulni 7 dolgot a blog írójáról

Részletek itt: www.wholeliving.blog.hu

Bejegyzés: "Fűben, fában orvosság" - előadás, teakóstolás és gyógyfüvek árusítása

másmisi 2010.09.11. 08:48:26

Köszönjük szépen a szervezőknek, hogy Egerben ilyen programok is léteznek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Juhász Mihály, egal.hu

Bejegyzés: Európai Mobilitási Hét Egerben - Részletes program

Zsofi22 2010.05.26. 21:49:33

Sziasztok!

Most keveredtem ide az oldalra és olvasom, hogy szívesen vennék Eger lakó a helyben termelt, akár termesztők által direkt értékesített árukat.
Mi igaz nem egriek vagyunk, de nem messze lakunk onnan a Mátra lábánál. Családi vállalkozásunk gyümölcstermesztéssel foglalkozik. Az előző évben próbáltuk ki magunkat a direkt értékesítés területén a közeli városban. Nagyon nagy sikerünk volt. Ezért az említett városban már több helyen leszünk idén jelen. Egert választottuk másik területnek. De sajnos a hivatalok annyira rossz feltételeket szabnak, hogy komolyan el kell gondolkodnunk, hogy ezt így megéri e csinálni. Arról nem is beszélve, hogy nagyon lassan hozzák meg a döntéseket ami a mi dolgunkat nagyon megnehezíti. Január óta próbálunk közös nevezőre jutni. Eddig mindent megígértek, úgy tűnt hogy nagyon simán fog indulni a dolog. Most ott tartunk, hogy pénteken szedjük az első szamócaszemeket amikkel valószínű Egerben nem tudunk megjelenni.

A konzekvencia annyi, hogy sajnos a városvezetésnek kellene elgondolkodnia azon, hogy mennyire fontos a helyi magyar gazdák támogatása. Ezáltal pedig a lakosság elégedettsége.

Egy csalódott, fiatal mezőgazdaságban dolgozó lány.

Bejegyzés: Mire jó a helyi termék?

a nagy levin 2010.05.17. 20:26:51

hat ez kar. Egyebkent lattam jegmadarat, talan hihetetlen,de a Dobo ternel!!! Es egeszen biztosan az volt, hiszen egeszen kozelrol lattam.

Bejegyzés: Az Eger patak szennyezéséről

mmebukk 2010.01.07. 12:20:35

@BálnaUhr:

Kedves BálnaUhr!

Ide írj légyszi a gólyával kapcsolatban:
bukk@mme.hu
Köszi.

Madárbarát üdvözlettel: Rita

Bejegyzés: Passzív ház épül Egerben

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2010.01.01. 16:43:27

Köszi.

Ők nem jutottak volna eszembe :) Ha vaklárma, akkor meg nincsen gond.

Bejegyzés: Passzív ház épül Egerben

torosziget · http://kafebudapest.blogspot.com 2010.01.01. 14:29:32

Megtörtént. Küldtem mailt a Magyar Madártani Egyesület Bükki Csoportjának, bár szerintem nincs vész, mert kócsagok szoktak Egerben telelni...

Bejegyzés: Passzív ház épül Egerben