egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Európai Madármegfigyelő Napok eredményei itthon és a nagyvilágban

2009.10.05. 20:29 mmebukk

Európában több mint egy évtizede, október első hétvégéjén madárbarátok, természetbarátok ezrei kémlelik az eget, járják a vízpartokat, pusztákat és erdőket hogy megfigyelhessék az országon átvonuló madarakat. Az akció egyben játék és verseny is az országok között. Versenyeznek abban, hogy melyik országban, hány helyszínen, hányan voltak, és mennyi madarat láttak a résztvevők. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Bükki helyi csoport az Európai Madármegfigyelő Napok keretében, - október első hétvégéjén - hat helyszínen várta az érdeklődőket. Ezek közül két helyszín –Egerszalókon és Poroszlón –madárgyűrűzési bemutató is várta az érdeklődőket.
A Bükki helyi csoport által szervezett madármegfigyeléseken 127 fő több mint 11 ezer madarat számlált.
Hétfő reggelre született meg a verseny eredménye, mely szerint Magyarország a helyszínek és a megfigyelt madarak számában ismét dobogós helyen végzett.
2. helyezettek lettünk a megfigyelt madarak számában (1. Oroszország, 2. Magyarország, 3. Finnország)
3. helyezettek lettünk a helyszínek számában (1. Oroszország, 2. Spanyolország, 3. Magyarország)
4. helyezettek lettünk a résztvevők számában (1. Spanyolország, 2. Oroszország, 3. Svájc)

Magyarországon összesen 137 helyszínen, 4393 résztvevő, 495453 madarat számlált. Az összesítés szerint itthon a három leggyakrabban megfigyelt madarak a következők voltak:
1. seregély
2. daru
3. tőkés réce

Reméljük, jövőre a résztvevők számát is sikerül egy kicsit feljebb tornásznunk, bár a spanyolok lelkesedését, akiknél 30 ezer ember látogatott ki a programokra, nehéz lesz felülmúlni.
A részletes eredményekről itt olvashat>>>
Fotók a programokról>>>
Fotók: Gáspár Gabriella
 

1 komment

Címkék: program mme

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr991429985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása