egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Önkéntes parlagi sas fészekőrzőket keresünk Heves megyébe!

2012.04.21. 11:01 mmebukk

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság együttműködve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel „A parlagi sas védelme Magyarországon” című LIFE + pályázat keretében, önkéntesek bevonásával parlagi sas fészekőrző akciót hirdet 2012-ben.
Az akció célja, hogy a globálisan veszélyeztetett és hazánkban fokozottan védett parlagi sas költő állományát megóvja a költési időszakban érő humán zavarástól, esetleges bűncselekményektől (mérgezés, lelövés, fészekrablás). Továbbá, értékes adatokat gyűjtsön a költő párok viselkedésével kapcsolatban. A résztvevőknek az őrzéshez rendszeresített adatlapon kell jegyzetelni, az adatokat, megfigyeléseket rögzíteni. Ha bárminemű emberi tevékenység direkt módon befolyásolja a költést, a projekt vezetőit azonnal értesíteni kell, akik megszüntetik a zavaró tényezőt.

2012-ben a fészekőrző akció április 6-tól június 1-ig tart. A turnusok beosztása a következő:
I. 04.06. 04.13.
II. 04.13. 04.20.
III. 04.20. 04.27.
IV. 04.27. 05.04.
V. 05.04. 05.11.
VI. 05.11. 05.18.
VII. 05.18. 05.25.
VIII. 05.25. 06.01.

Az önkéntesek heti váltásban végzik a fészekőrzési feladatokat, de előnyt élveznek az ennél hosszabb időszakot, azaz több turnust vállaló személyek. Tanulók részére igazolást biztosítunk, ha oktatási intézményük a fészekőrzésben eltöltött időt elfogadja szakmai gyakorlatnak, vagy ha ez más okból szükséges.
Az önkénteseket az őrzendő fészekhez, a programban résztvevő munkatársak, a találkozási pontról (vasútállomás, buszpályaudvar) szállítják ki. A turnus letelte, illetve a váltás megérkezése után a találkozási pontra szállítja vissza.
Az őrzőkkel önkéntesi megbízást kötünk, ami részletesen kitér a feladatra, házirendre, a technikai eszközök, sátor és más berendezések állagának megóvására, az adatszolgáltatásra és titoktartásra, a saját felelősségre.
Az önkéntesek az őrzést olyan távolságból végzik, hogy saját maguk ne zavarják a sasok életét, de értékelhető információkat tudjanak gyűjteni. A megfigyeléshez teleszkópot, távcsövet biztosítunk, de saját eszközt is lehet hozni.
Az alaptábor nomád jellegű, amihez sátrat, szivacsot, kerékpárt és néhány alapvető eszközt biztosítunk. Hálózsákot mindenkinek magának kell hoznia. Saját sátor használatára is van lehetőség.
Az őrzést hajnaltól estig kell végezni, két órás váltásokban. Egy fő mindig ügyeletben van, a többi pihenhet, tanulhat, vagy elmehet kerékpárral bevásárolni, stb.
A programban részvevők számára utazási költségtérítést sajnos nem tudunk biztosítani, de ezt némi ajándékkal próbáljuk pótolni.
Az étkezési alapellátást biztosítunk, de extra dolgokat érdemes magatokkal hozni. Szükség esetén a közeli faluban, városban utánpótlás beszerezhető, erre szolgál a kerékpár.
Az őrzést minimum 2, de maximum 3-4 fő látja el egy-egy helyszínen. Érdemes baráti társaságot összeszervezni, de szükség esetén az őrzés alatt ismeritek meg egymást.

Jelentkezni Sasvári Jánosnál lehet a 30/997-3237 telefonszámon.

Fotó: Szitta Tamás és Horváth Márton

Szólj hozzá!

Címkék: önkéntes mme parlagi sas bükki nemzeti park igazgatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr414464491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása