egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület programja a Föld Napján

2013.04.16. 22:21 egrita

Helyszín: 2. sátor

Az Egyesület programja

Természeti értékek bemutatása, természetismereti játékok, természet- és tájvédelmi információnyújtás

  • Az Eger-patak élővilágának, valamint a Termálfürdő védett fáinak bemutatása
  • Természetvédelmi információs táblák átadása (Termálfürdő védett fái, valamint Érsekkert Természetvédelmi Terület)
  • Természetismereti játékok
  • Természet- és tájvédelmi információnyújtás és tanácsadás

Az Egyesület bemutatása

kaptarko.pngA Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület 2003-ban alakult Egerben. Elsődleges célként a bükkaljai kaptárkövek védelmét, invazív fajoktól való mentesítését, rehabilitációját és bemutatását tűztük ki célul, hogy a Bükkaljának ezek az egyedi és különleges formájú sziklaalakzatai megőrződjenek az elkövetkező nemzedékeknek. Alakulásunk óta tevékenységi körük jelentősen bővült, így ma már nemcsak a kaptárkövek megőrzésével foglalkozunk, hanem az élő és élettelen természeti értékek és kulturális örökségünk védelmével, az ehhez kapcsolódó tudományos tevékenységgel, ismeretterjesztéssel, környezettudatos neveléssel és információnyújtással.

Az egyesület célja az élő és élettelen természeti értékek és kulturális örökségünk védelme, az ehhez kapcsolódó tudományos tevékenység, ismeretterjesztés, környezettudatos nevelés, információnyújtás, a fenntartható fejlődés gyakorlatának népszerűsítése és a régióban található hátrányos helyzetű térségek alternatív fejlesztési lehetőségeinek felkutatása.

Az egyesület célját az alábbi konkrét tevékenységekkel valósítja meg:

  1. A természetvédelem, ezen belül is kiemelten a földtudományok tárgykörébe tartozó természeti értékek védelme (továbbiakban: földtani természetvédelem), földtani természetvédelmi értékek feltárása, kutatása, megismerése és megismertetése, valamint hasznosításának érdekében tudományos kutatás szervezése, segítése.
  2. A természet-, környezet- és kulturális örökségvédelem és az ehhez kacsolódó társadalmi-, érdekképviseleti-, szakmai- és információs feladatok széleskörű ellátása, tervezése és kivitelezése.
  3. A természeti értékekhez kapcsolódó kutatás, oktatás, környezettudatos nevelés és szemléletformálás.
  4. Hazai, külföldi és nemzetközi szervezetekkel való együttműködés és kapcsolattartás.


Tevékenységeink között alakulásunk óta fontos helyet foglalnak el a túrák, az ismeretterjesztő kirándulások, rendezvények és a környezeti nevelési programok. Véleményünk szerint a természetet megismerni nem az iskolapadban, hanem kint, az élő természetben lehet igazán.

Egyesületünk keretei között céljaink tartalmasabb és magasabb színvonalú megvalósítása érdekében szakmai szakosztályok működnek, melyek a következők:

  • Blackfoot Outdoor Hegymászó és Barlangász Klub
  • Élővilágvédelmi szakosztály
  • Természetjáró szakosztály
  • Vízjáró szakosztály


Az Egyesület egyéb programjai:

Mész-hegy – Nyerges-tető Természetvédelmi Terület tanösvényének átadása, szakvezetéses bemutató túrával egybekötve

http://www.kaptarko.hu/news.php

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr35230483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása