egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Sasszámlálás a Hevesi-síkon

2009.01.22. 17:37 egrizold

2009 január második hétvégéjén immár 15. alkalommal került sor a dél-hevesi sasszinkron megrendezésére.

A nagy hagyományokra visszatekintő esemény lassan minden a madarakhoz kicsit is értő hivatásos vagy önkéntes természetvédő naptárában előre fel van jegyezve, és bár a hosszabb ideje tartó mínuszok és a számlálás napján sok helyütt jelen lévő köd nem kedveztek a nagy számoknak, a résztvevők számát és a rendezvény hangulatát tekintve panaszra nem lehetett ok.

A bázisként szolgáló Tarnaszentmiklósi Vadászházból szombat reggel több, mint negyven résztvevő indult el a dél-hevesi régiót behálózó tizenhét bejárási útvonalon, hogy a reá bízott területegységen belül megfigyelje és feljegyezze az esetlegesen útjába kerülő sasfajokat. Az eredmények összesítése után közel pontos képet nyerhetünk a térségben telelő sasok fajösszetételéről és mennyiségéről: a 2009-es téli szezon ezen szakaszában a Hevesi-síkon 23 parlagi sast, 21 rétisas valamint egy átszíneződő szirti sast sikerült megfigyelni.

A terület alapos bejárása lehetőséget adott egyéb, természetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű madárfaj számbavételére is, így fokozott figyelem kísérte a kerecsen sólymot és a hevesi túzok állományt is. További említésre érdemes faunisztikai adat a hósármány egy jelentősebb számú csapatának, valamint a kis sólyom és a réti fülesbagoly néhány itt telelő egyedének megfigyelése volt.

A kellemesen fárasztó terepnapot követően a társaság Széles-féle halászlével és túrós csúszával pótolhatta az energiaveszteségét.

A résztvevők visszajelzései és az eredmények mindenképpen arra ösztönzik a szervezőket, hogy a következő év második hétvégéjén ismét megrendezzék a hevesi sasszinkront.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság >  Borbáth Péter

Szólj hozzá!

Címkék: természetvédelem madár hevesi füves puszták tájvédelmi körzet

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr74895994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása