egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Favágók a szakrális helyen: égi megtorlásban lesz részük?

2009.01.29. 00:29 egrizold

A heol.hu most egy Gyöngyössolymos környéki természetrongálásról adott hírt:

"Tucatnyi fát vágtak ki pár hete Gyöngyössolymos határában, a helyi védettséget élvező Bába-kőnél. A helyi hagyományőrzők szerint egy gyöngyösoroszi vállalkozó munkásai okozták a látványos rongálást.
A falubeli Solymosi Hagyományőrző Egyesület elnökségi tagja, Kovács Tamás feltételezése szerint fatolvajokká vált három, a környéken dolgozó gyöngyösoroszi munkás. Először egy tagtársuk találkozott egy fehér teherautóval, melyen hatalmas cserfa-darabok hevertek, feltételezhetően a kő környékéről felpakolva. A kőnél Kovács Tamás és a felesége két nappal később személyesen is rajtakapta a – szerintük – fatolvajokat, akik mindent tagadva egy dokumentumot lobogtattak. Csak nem arról, amit épp csináltak, hanem egy szomszédos terület megtisztításáról.
Felhívtuk a szóban forgó szomszédos terület - neve elhallgatását kérő - tulajdonosát is, aki annyit mondott: nem bizonyítható, hogy az általa megbízott gyöngyösoroszi vállalkozó munkásai okozták a rongálást. A vállalkozó nevét azonban nem árulta el.


A rongálást „az ég urai fogják megtorolni”

Feljelentést ugyan nem tettek Kovács Tamásék, de a helyszínen figyelmeztették a renitenseket: mivel a Bába-kő évszázadok óta szakrális helyként is ismert, a rongálást „az ég urai fogják megtorolni”. Persze a rendőrséget is megkeresték, de ott azt a választ kapták: ha nincs tettenérés, utólag már nagyon nehéz bizonyítani, ki, mikor, miben vétkes. A természetvédők úgy döntöttek: kezdeményezni fogják a helyi védettséget élvező kő környékének országos természetvédelmi területté nyilvánítását, ám egyelőre csak a fokozott odafigyelés védheti meg a helyet a további fakivágásoktól."

Forrás: heol.hu  Írta: Faragó Zoltán  2009. január 28.

Szólj hozzá!

Címkék: természetvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr21909500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása