egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Városházi válaszlevél az egri Critical Mass szervezőjének

2009.02.01. 00:57 egrizold

Idézet az egri Critical Mass oldaláról (www.partmagazin.hu):

Örömmel tudatjuk, hogy levelünkre választ kaptunk a Városházáról. Tegyük félre azt, hogy 2006 szeptembere óta várunk a válaszra és örüljünk, hogy a Városházán pozitívan állnak a kerékpározás ügyéhez.
A levélben tájékoztatnak minket a már elkészült projektekről (pl. egy belvárosi útvonal kitáblázása), a futó tervekről (pl. a Felnémet és Felsőváros közötti kerékpáros összeköttetésről) és a közeljövő terveiről (pl. a városi kerékpáros közlekedési koncepció 2009-es elkészítéséről).

A január végén kézhez kapott levél itt olvasható:

Tárgy: Kerékpáros közlekedés
Eger város területén

Szlaukó Mónika részére

Tisztelt Hölgyem!

Polgármester Úrnak címzett tárgyi levelében leírtakra válaszolva illetékességből az alábbiakról tájékoztatom.

Természetesen köszönettel fogadunk minden javaslatot a kerékpárbarát város kialakítása érdekében. Úgy véljük, hogy sikerült is megvalósítani a javaslatok egy részét.

A Városban a kiépült kerékpárutak még nem alkotnak összefüggő hálózatot. A szabályozási tervek tartalmazzák a nyomvonalat. Több hiányzó szakaszra vonatkozóan rendelkezünk már tervekkel és engedélyekkel is.
A 2009. évben a Mária u. és az Árva köz között terveztetjük meg a kerékpárutat. A tervezés is költséges, hiszen különböző műtárgyakat (híd, támfalak) is építeni kell majd ezen a szakaszon. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz benyújtottuk a tervezés finanszírozására a pályázatot a 2008. év során.

Felnémet és Felsőváros közötti kerékpáros összeköttetésre a tervek elkészültek. Jelenleg az engedélyezések vannak folyamatban.

A meglévő kerékpárutak, gyalog- és kerékpárutak felhasználása mellett további meglévő közúthálózati elemeken (korlátozott sebességű útszakaszok, kerékpározásra alkalmas kisforgalmú utak, csillapított forgalmú övezetek) a kerékpározás biztonságosabbá tételével Eger város észak-déli irányú tengelyében kerékpáros útvonal kijelölésére került sor szeptember hónap első felében. Az útvonal kijelölésével az Északi lakóteleptől (Nagylapostól) a déli iparterületig (Sas útig) mintegy 5 km hosszon egybefüggő, jelölt útvonalon haladhatnak a kerékpárosok.
A kihelyezett jelzőtáblák (kiegészítő táblákkal együtt összesen 94 db) egyfelől a kerékpárosok számára nyílirányokkal jelölik az útvonalat, másfelől a gépjármű-vezetők felé jelzik a kerékpáros veszélyt és a szükséges mértékű sebességkorlátozást.
A forgalmasabb csomópontokban (pl. Markhot F. u., Kossuth L. u., Klapka Gy. u., Hadnagy u.) burkolati jelek is felfestésre kerültek. Tervezzük burkolati jelzőtestek (prizmák) kihelyezését is jogszabályok adta lehetőségek szerint.

Az útvonal az alábbi:

Észak-dél irány: Meglévő kerékpárutak – Cifrakapu tér – Jankovics D. u. – Balassa B. u. – Knézich K. u. (hídig) – Patak jobb oldala – Piac (v. Zalár u.) – Centrum parkoló – Gerl M. u. – Dobó I. tér – Eszperantó sétány – Egészségház tömbbelső – Érsekkerti kerékpárút – Mocsáry L. u. – Károlyi M. u. Sas u-ig.

Dél-északi irány: Sas u. – Károlyi M. u. – Mocsáry L. u. – Érsekkerti kerékpárút – Egészségház tömbbelső – Eszperantó sétány – Dobó tér – Gerl M. u. – Mecset u. – Markhot F. u. – Knézich K. u. – Dayka G. u. – Servita u. – Cifrakapu tér – meglévő kerékpárutak.

Az útvonalon kerékpáros támaszok telepítésére is sor fog kerülni a tavasz folyamán (pl. Érsekkertben a Strand bejáratánál), jelenleg az előkészítő munkák folynak.

Ez évben tervezzük a városi kerékpáros közlekedési koncepció elkészítését is. Lehetőséget fogunk adni Önöknek, hogy a tervezeteket megismerhessék, véleményezzék.

Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását.

Eger, 2009. január 19.

Gadavics Gyula
a Városfejlesztési és -üzemeltetési
Iroda vezetője
 

És egy kis ráadás:
Az egri kerékpárutak térképe >
Fotók az egri kerékpárutakról >
Egri napok blog a belvárosi kitáblázásról >


Nagyobb térképre váltás

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés kerékpár

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr82915188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása