egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Elindult a Bükkaljai Kő-út honlapja

2009.02.04. 14:03 egrizold

Mi is a Bükkaljai Kő-út?
 
A bükkaljai Kő-út célja bemutatni a térség tradicionális kőkultúráját, kultúrtörténeti és természeti értékeit, hiszen a Bükkalját felépítő riolittufa és riolitingnimbrit nem csak a térség hagyományos népi építészetében és gazdálkodásának kialakulásában játszott fontos szerepet, hanem a Bükkalja hagyományos kultúrájának kialakulásában is. Ez a vulkáni alapkőzet határozza meg a bükkaljai szőlő és bor karakterét. Ebbe a kőzetbe vágták az egri és a bükkaljai borvidék híres borospincéit és pincerendszereit; faragták a térség településein a gazdasági épületeket - ólakat, istállókat, tároló-helységeket, illetve sok helyen a lakóépületeket is. Ezek a barlanglakások még ma is sokfelé megtalálhatóak, és sokszor egymás felett több szinten, utcasorokra felfűzve egész településrészeket alkotnak. A kő alapvetően meghatározta az egész vidék kultúráját. Ezért célunk a Bükkalja - mint integrált kulturális környezet - természeti és kulturális örökségének védelme és bemutatása a vidék szellemi kulturális örökségével (hagyományok, szokások, népi mesterségek stb.) együtt.

A weboldal célja a bükkaljai Kő-út által érintett települések és azok tradicionális kőkultúrájának, kultúrtörténeti és természeti értékeinek bemutatása, továbbá naprakész információ nyújtása a térség idegenforgalmi szolgáltatásairól (szolgáltatások, vendéglátóhelyek, pincészetek), programjairól és rendezvényeiről.

A Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület által létrehozott és működtetett weboldal a Norvég Civil Támogatási Alap, Kulturális örökségvédelem témakörében nyertes pályázat segítségével valósulhatott meg.

Bükkaljai Kő-út honlapja: http://bukkalja.info.hu

Szólj hozzá!

Címkék: bükkalja kőkultúra

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr61922305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása