egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

"Bezöldülünk" és nyerünk, vagy megfojtjuk magunkat

2009.02.14. 20:09 egrizold

Az energia-iparban elkerülhetetlen a paradigmaváltás, egyúttal a demokratizálódás. Különben megfojtjuk saját magunkat. A fosszilis energiahordozók nyújtotta kényelem látszólagos – hangzott el egy gyöngyösi konferencián.

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Tass-pusztai regionális szaktanácsadási központjában megrendezett konferencián Dr. Magda Sándor rektor arra emlékeztetett: a Károly Róbert Főiskola a bioenergetikai kutatások fontos központja. Bejelentette: a tiszai árvízi vésztározók mezőgazdasági – energianövények termesztését célzó – hasznosításának kidolgozására is a Károly Róbert Főiskola kapott megbízást.

Gergely Sándor, a KRF Kutató Fejlesztő Központjának igazgatója előadásában azt hangsúlyozta: az energia-iparban valami olyasminek kell bekövetkeznie, mint korábban az informatikában.

– Néhány évtizede még szobányi számítógépek dolgoztak, kevés helyen, és a töredékét „tudták” annak, amire a mai korszerű és széles körben elterjedt masinák képesek. A nagy erőművekben a szenet ma 30–40 százalékos hatásfokkal égetik el. A modern vegyes használatú kiserőművek (VHK) 80–85 százalékos hatásfokra képesek biomassza felhasználásával. A jövő útja az, hogy „demokratizálódjon” az energia-ipar, vagyis egyre több ilyen kisebb, de hatékonyabb létesítmény üzemeljen – vélekedett a szakember. Meglátása szerint a VHK-k alkalmazásával nem kell lemondani a fosszilis energiahordozók nyújtotta kényelemről. Ami ráadásul látszólagos, hiszen a környezetet nagymértékben pusztítja, s ha ez nem változik, „megfojtjuk magunkat”.

Mint fogalmazott: Magyarország kevesebb, mint négy százalékát használja ki mindannak a zöldenergiában rejlő lehetőségnek, amit bármiféle környezeti károsodás nélkül „ki lehetne venni a rendszerből”. Végezetül azt hangsúlyozta: ha az ország jól tud élni az adottságaival, akkor nyertese lehet a huszonegyedik századnak.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára arra emlékeztetett: bár a búza- és kukoricaárak tavalyi emelkedése sokakat eltérített az energianövények termesztésétől, most ismét megnőtt az érdeklődés. Eredetileg ősszel lehetne pályázni energiaültetvények telepítésére, de a több ezer hektárnyi igényt látva várhatóan lesz egy előrehozott tavaszi fordulója a pályázatnak.

Forrás: heol.hu 2009. február 13.

Szólj hozzá!

Címkék: erőmű energiahatékonyság bioenergetika

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr28941614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása