egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Véget ért az illegális hulladéklerakók felszámolása az egri borvidéken

2009.02.16. 23:34 torosziget

Az egri önkormányzat munkatársai és egri civil szervezetek egy számomra nagyon szimpatikus kezdeményezésbe kezdtek tavaly. Az egész az illegális hulladéklerakók felszámolásáról szól, megspékelve az almári kolostorrom környékének kicsinosításával. Erről az akcióról szól az alábbi sajtóanyag, amit Cserged Csaba urbanisztikai ügyinéző (a kezdeményezés egyik motorja) küldött át a Part Magazinnak:

VEDD Észre, Tedd szóvá, Szólj RÁ! - Együtt egymásért, egy más környezetért
Civilek és az Önkormányzat összefogása egy tisztább jövőért


Véget ért az illegális hulladéklerakók felszámolása az egri borvidéken

Államunk polgárainak lehetősége nyílt arra a 2007-es esztendőben, hogy a személyi jövedelemadójuk 1%-át az illegális hulladéklerakók felszámolásának feladataira ajánlják fel. Az előirányzat céljaira felajánlott összegekből képződött 245,8 millió forint felhasználására 2008. év tavaszán pályázatot hirdetett a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata együttműködve az Egri Civil Kerekasztal Szabadidő Szekciójával, illetve a Városgondozás Eger Kft. támogatásával sikeresen pályázott és a „VEDD észre, Tedd szóvá, Szólj RÁ! Együtt egymásért, egy más környezetért. Civilek és az Önkormányzat összefogása egy tisztább jövőért” című munkájával 2.208.300 Ft támogatásban részesült.

A program keretében az Önkormányzat elindította és folyamatosan szervezi a VEDD észre, Tedd szóvá, Szólj RÁ! mozgalmat, melynek lényege, hogy a megfogalmazott célokkal egyetértő állampolgárok ne menjenek el közömbösen a köz- és külterületeinket beszennyező hulladékok mellett, adott esetben vegyék fel, gyűjtsék össze és rakják azt a megfelelő helyre. Tegyék szóvá véleményüket, gondolataikat, észrevételeiket ezzel kapcsolatban a 06-80-200-882-es hivatali zöldszámon. Ne restelljenek rászólni embertársainkra, akik szennyezik és elcsúfítják környezetünket. Aki ezen nemes célokkal azonosulni tud, büszkén viselje a mozgalom elindítója által készített kitűzőt.

A pályázat keretein belül, szemétszüret elnevezéssel - 6 alkalommal - az előzetesen feltárt 14 helyszínre vonatkozóan takarítási akciókat hirdettek meg a szervezők, melyeknek az volt a célja, hogy a jelentős mennyiségű, környezetünket károsító illegális hulladéklerakók megszűnjenek.

A takarítási munkálatok - figyelembe véve a pályázat feltételeit - kizárólag önkormányzati, illetve állami tulajdonban lévő területeken valósultak meg, melyek Eger Város környezetében szórtan helyezkednek el. A Kossuth Zsuzsa Egészségügyi Szakközépiskola, a Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátó-ipari Szakközépiskola, a Balassi Bálint Általános Iskola és a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak, városunk lakosainak és az Önkormányzat munkatársainak lelkes közreműködésével sikerült így szép környezetet varázsolni Felnémeten, Almárban és szűk környezetében, a Bajusz-völgyben, a Ciglédi-dűlőben, az Agárdi-hegyen, a Szarkás-dűlőben, a Szabadidő-parkban, a Galagonyás-dűlőben, a Noszvaj felé vezető út melletti területeken és a Lajosvárosi-temető környezetében.

Figyelembe véve az illegálisan elhelyezett hulladék mennyiségét, a lakosság bevonása mellett jelentős gépi munka is szükségessé vált, melyet a Városgondozás Eger Kft. biztosított.

 Az október - novemberi időjárás kedvezett a lakossági munkálatok megvalósításához, ezt követően azonban a gépi utómunkálatokat már nehezen lehetett elvégezni, ezért a program befejezése elhúzódott. A tervezett 16 helyszín vonatkozásában így december közepére sikerült felszámolni az illegális hulladék-lerakóhelyeket.

A szemétszüret eredményesen zárult az egri borvidéken, hiszen sikerült mozgósítani a lakosság egy részét, néhány oktatási intézményt és Önkormányzatunk dolgozóit is egy nemes cél érdekében. A mintegy 150 résztvevő, illetve a munkagépek, a takarítási akciók során és az azt követő utómunkálatok keretében megközelítőleg 160 tonna - átszámítva kb. 250-280 m3 - hulladékot gyűjtöttek össze, mely az egri kommunális lerakóban került ártalmatlanításra.   

A takarítási akciók zárását követően, minden helyszínen információs tábla került elhelyezésre, mely felhívja a figyelmet a természet védelmére és tájékoztatást nyújt arról, hol lehet legálisan elhelyezni a feleslegessé vált berendezési tárgyakat és a háztartási hulladékot.

A szervezők az utógondozási program keretében, az almári Pálos kolostor környezetében a növényzet gondozásával, a bevezető és a belső közlekedő utak feltárásával lehetőséget kívánnak teremteni a kulturált szabadidős és sporttevékenységre. A pihenésre alkalmas területen 2009 márciusában köztéri műtárgyak, többek között hulladékgyűjtő edényzetek, padok és asztalok, valamint a kolostor történetéről szóló, illetve a természeti értékeket bemutató információs táblák kerülnek elhelyezésre, illetve tűzrakó helyek kialakításra. A pályázat lehetőséget teremtett arra is, hogy a helyszínen az Eger-patakot átívelő gyalogpalló létesüljön, mely az Egri Erdészet munkatársainak kiváló szakmai munkáját példázza.

A program folytatásaként a felszámolt illegális lerakók helyszíneit a civil szervezetek környezet- és természetvédelmi túráik során, illetve a Polgármesteri Hivatal mezőőrei munkájuk közben rendszeresen ellenőrizni fogják.
 
A további illegális hulladéklerakók kialakulásának megelőzése céljából Eger Város Önkormányzata is tervezi - a már más városokban hatékonyan működő - Zöld Kommandó létrehozását, mely a Polgármesteri Hivatal illetve a társhatóságok szakemberiből állna és elsősorban az esti, illetve a hétvégi időpontokban végezné tevékenységét.

Ezúton is köszönjük azok segítségét, akik hozzájárultak a program sikeres megvalósításához. Reméljük, hogy a jövőben még többen csatlakoznak kezdeményezésünkhöz.

Egri Civil Kerekasztal Szabadidő Szekció, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata

Forrás: www.partmagazin.hu 

Szólj hozzá!

Címkék: eger önkormányzat hulladék civilek

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr26947680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása