egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Városi madaraink – A fali fecske

2009.06.03. 20:50 mmebukk

Aki „nyitott füllel” sétál Egerben az Északi lakótelepen, a Sas úti szobor vagy a Hadnagy út környékén, vijjogó, sivító hangra lehet figyelmes (meghallgatom A felvétel szerzője Zsoldos Árpád, forrás: www.mme-monitoring.hu). Ha felnézünk az égre, sarló alakú, fecskéhez hasonló madarat láthatunk. Hangjáról kapta egyik népies nevét is: vijjogó fecske. Ez a madár a sarlósfecske, mely nem valódi fecske, a sarlósfecskefélék családjába tartozik. Ezek a madarak nagyon hasonlítanak a valódi fecskékhez, lényegesen különböznek azonban tőlük anatómiailag. Áramvonalas testük és hosszú, hegyes szárnyuk révén kitűnő és fáradhatatlan repülők. Lábuk csak kapaszkodásra alkalmas (innen ered latin Apus apus neve, mely lábatlant jelent), ezért nem látjuk őket villanydróton üldögélni. A szaporodási időszakot kivéve, egész életüket a levegőben töltik, szaporodásuk is itt történik, sőt repülve alszanak. E madár nagyon jól alkalmazkodott az emberi környezethez, nagyobb városok magas épületein költ, egyre kevésbé fordul elő sziklarepedésekben, faodvakban, melyek természetes élőhelyei. Innen ered másik népies neve: hegyi vagy kőszáli fecske.
Legkésőbben hazatérő madarunk egyike, április végén, május elején érkezik hazánkba. A telet Dél-Afrikában tölti, ahová már augusztus elején útnak indul tőlünk.
A sarlósfecske fészkét levegőben gyűjtött lebegő növényi darabkákból, állati szőrökből, tollakból építi, majd nyálmirigyének ragadós váladékával vonja be, és a fészekcsészébe ragasztja.
A sarlósfecskék egyszerre nagy mennyiségű és rendszerint apró rovarral etetnek, ezeket torokzacskójukban szállítják a fészken ülő fiókáiknak.
A sarlósfecske hazánkban védett, természetvédelmi eszmei értéke 10.000 Ft.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2007-ben országos sarlósfecske felmérést kezdeményezett, melynek eredményeként mintegy 50 helyszínen 2000 egyedet számláltak az Önkéntes felmérők.
2009 júliusában az MME Bükki helyi csoport ismét számba veszi a sarlósfecskéket.
A 2007-es felmérés részletes eredményeit az alábbi térkép mutatja:
 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben a sarlósfecskéről
Sarlósfecske webcam

Szólj hozzá!

Címkék: webcam városi madaraink

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr671162107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása