egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Hozd vissza, Heves! - Bedobták a hárommilliomodik palackot a Környezetvédelmi Világnapon

2009.06.05. 21:14 mmebukk

Hulladékcsere akcióval ünnepelte a Környezetvédelmi Világnapot az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. Hevesen. A szelektív hulladékgyűjtést koordináló szervezet az Electro-Coord Magyarország Kht.-val és az AVE Hevesi Városfenntartó Kft.-vel összefogva szervezte meg az egész napos programot. Csáki Zsigmond polgármester és Janosek Antal tiszteletbeli „Marci” is bedobta a magáét.
Június 5-ét 1972 óta a világ szinte minden országában a környezetvédelem világnapjaként tartják számon. Nem véletlen hát, hogy az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. öt évvel ezelőtt éppen ezt a napot választotta Hozd vissza! névre keresztelt programjának elindítására. A szervezet célja az volt, hogy ismertté és népszerűvé tegye a gyűjtőszigeteken történő szelektív hulladékgyűjtést, és ezáltal minél több csomagolási hulladék juthasson vissza a körforgásba. A Hozd vissza! program az elmúlt években 40 városba jutott el, hogy megkedveltesse a szelektálást az emberekkel. Idén, kilenc másik település mellett, Heves volt a nap házigazdája.
A hevesiek az otthon felhalmozódott üveg, fém, papír és műanyaghulladékokat, valamint az elektronikai hulladékokat adhatták le a kijelölt gyűjtőszigetnél, a Vértanú úton. A Hozd vissza, Heves! gyűjtőnapot délelőtt 10 órakor Csáki Zsigmond polgármester és Janosek Antal – akit legtöbben Marciként ismernek – nyitotta meg, többször is kiemelve a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Aki este 6 óráig különválogatott hulladékkal érkezett ide, újrahasznosított anyagból készült ajándékot kapott: üvegért bögre, papírért jegyzettömb, műanyagért bevásárló vászontáska, fémért kulcstartó, elektronikai hulladékért pedig világító kulcstartó járt.
„Az üveg üresen is érték” – ez volt az idei akció mottója, ennek megfelelően az iskolák számára meghirdetett verseny főszereplője is az üveg volt. Az ÖKO-Pannon levélben kérte fel a hevesi iskolaigazgatókat, hogy mozgósítsák a diákokat az üveggyűjtésre. Az osztályok 20 db üveggel nevezhettek – lehetett közöttük színes vagy átlátszó, kicsi vagy nagy, italos vagy befőttes. A legtöbb üveget gyűjtő osztályt az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. 10 ezer forintos könyvvásárlási utalvánnyal jutalmazza.
Az üveg szelektív gyűjtésének jelentőségére hívta fel a figyelmet Csáki Zsigmond polgármester is, aki a Hozd vissza Heves! akció nyitó eseményeként jelképesen elhelyezte az idei hárommilliomodik üvegpalackot a szelektív konténerben. Az ÖKO-Pannon számításai szerint ugyanis a Környezetvédelmi Világnapra a szelektíven visszagyűjtött üvegek száma elérte a hárommillió darabot. Ahhoz azonban, hogy a keletkező üveghulladék előírt arányát (2009-ben 32 százalék) hasznosítani tudjuk, a lakosság aktív részvételére van szükség az év hátralévő részében is.
A Hozd vissza! akcióhoz immár harmadik éve csatlakozik az ELECTRO-COORD Magyarország Kht., amely a használt elektromos és elektronikai berendezések egész országra kiterjedő begyűjtését, elszállítását, szakszerű kezelését, ártalmatlanítását, hasznosítását koordináló szervezet.
Mi számít elektronikai hulladéknak?
Háztartási nagy- és kisgépek, mint pl. hűtőszekrény, mosógép, vasaló, villanyborotva, mikrohullámú sütő, stb.; szórakoztató elektronikai készülékek, pl.: magnó, rádió, tv, dvd-, cd- és videólejátszó, fényképezőgép stb.; számítástechnikai berendezések: pl.: számítógép, monitor, mobiltelefon stb., világítótestek: pl.: izzók, fénycsövek, lámpatestek stb.
Miért fontos, hogy a használt elektromos és elektronikai készülékek ne az árok partján végezzék? 
Egyrészt azért, mert ezek a készülékek, azon túl, hogy elcsúfítják a települések határait, a környezetre veszélyes anyagokat is tartalmazhatnak, melyek szakszerű módon történő eltávolításával, ártalmatlanításával csökkenthető a talaj és a levegő szennyezése. Másrészről, a feldolgozott hulladék 80 százaléka az ipar számára újrahasznosítható másodnyersanyagot biztosít. Így hosszú távon tisztábbá, élhetőbbé válik világunk.
Fotó: www.heol.hu

Szólj hozzá!

Címkék: heves zöld jeles napok

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr501166252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása