egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

155 új Ökoiskola

2009.06.08. 22:19 mmebukk

155 oktatási intézmény kapott június 6-án Ökoiskola címet, így már mintegy 450 Ökoiskola működik Magyarországon. Az címet azok az iskolák kapják, amelyek kiemelkedő színvonalon képviselik a környezeti nevelés és a fenntarthatóság értékeit.
A környezettudatosság erősítése ma már a társadalom valamennyi szegmensében az elsőrendű teendők közé tartozik-mondta dr. Kling István államtitkár a budapesti Városmajori Gimnáziumban, ahol 155 oktatási intézmény kapta meg az Ökoiskola címet három évre.
Ökoiskoláknak azok az iskolák nevezhetők, ahol az iskola helyi tantervében és pedagógiai programjában meghatározó szerep jut a környezeti nevelésnek, a fenntarthatóság kérdéskörének.
A napokban szerezte meg megyénkben az Ökoiskola címet az egri Deák Ferenc Római Katolikus Általános Iskola és a poroszlói Vass Lajos Általános Iskola és Napsugár Óvoda.
Ezen kívül az egri Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium, az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskola, Középiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, az Arany János Általános Iskola és Szakiskola, a Felsővárosi Általános Iskola Tinódi Sebestyén Tagiskola, a tenki Szent Imre Általános Iskola és a cserépfalui Hórvölgye Általános Iskola rendelkezik Ökoiskola címmel.
A KvVM 2008-tól lehetőséget biztosít az Ökoiskolák számára, hogy a Nemzeti Parkok területét szervezett formában ingyenesen látogathassák a környezetügy jeles napjain; az Állatok, a Vizes Élőhelyek, a Madarak és Fák, valamint a Környezetvédelem napján.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium elkötelezett abban is, hogy az Ökoiskolák nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek, kapcsolatokat építsenek. Ennek keretében vehettek részt első alkalommal magyar gyerekek az Európai Unió 2009. évi környezetvédelmi diákrendezvényén.

Mitől lesz egy iskola ökoiskola?
Ökoiskoláknak azok az iskolák nevezhetők ahol:

  • Az iskola helyi tantervében és pedagógia programjában meghatározó szerep jut a környezeti nevelésnek, a fenntarthatóság kérdéskörének.
  • A tanulók aktív és egyenrangú szereplői az iskolai életnek, beleszólási joggal az őket érintő kérdésekbe.
  • Az iskola dolgozói (vezetőség, tanári kar, technikai személyzet) tudatában van a fenntarthatóság kérdéskörének fontosságával és ezt a szempontot mindennapi munkája során érvényesíti.
  • Az iskola a szülőkkel, illetve a helyi közösséggel együttműködve részt vesz a helyi környezeti problémák vizsgálatában, megoldásában
  • Az iskola működtetése a lehető legkörnyezetkímélőbb módon történik
  • Az iskola lehetőséget biztosít tanulói számára tanterven kívüli tanulási formákra (erdei iskola, terepgyakorlatok, projektek)

Forrás: www.greenfo.hu, http://www.okoiskola.hu.
Az Ökoiskola cím kritériumrendszere

Szólj hozzá!

Címkék: ökoiskola

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr701172604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása