egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Kerékpárral az Európai Nemzeti Parkok Napján

2009.06.09. 20:53 mmebukk

2009. május 30-án kerékpártúrát szervezett az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal karöltve a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A túra immáron tizenegyedik éve került megrendezésre az Európai Nemzeti Parkok Napja (május 24.) alkalmából.
Ezen a szombati napon mintegy 110 kerékpáros indult neki Szilvásváradról, 13 települést érintve és védett területeken áthaladva.
A kisebb falvak nyugodt légkörükkel és csendességükkel várták a kerékpárosokat. A szépséges Lázbérci Tájvédelmi Körzetben a Lázbérci-tó mellett tekerhettek végig az első megállóhelyre, a kellemes pihenőhelyül szolgáló Uppony településére. A frissítő elfogyasztása mellett Balogh Béla polgármester úrtól a falu történetét hallgathatták meg a kerékpárosok.
A falu határában újabb megálló következett: a Vatos tanya fiatal tulajdonosai fogadták szeretettel a résztvevőket. A magángazdaság ritkaságnak számító gazdag őshonos állatállománnyal büszkélkedhet: bivaly-, magyar szürkemarha- és mangalicatenyésztés mellett kötelezték el magukat, s szolgáltatásaik között szerepel a tereplovagoltatás és a gyermek lovas oktatás is.
Az útvonal a továbbiakban folyamatosan váltakozó emelkedőkkel és lejtőkkel tette próbára a széthúzódó mezőnyt. Putnok után, a Szörnyű-völgyön és a Keleméri Mohos-tavak Természetvédelmi Területen átkerekezve Kelemér után egy kis kitérővel, és pihenővel a hegyek között bájosan elfekvő ökofalu, Gömörszőlős szolgált.
A településen a miskolci Ökológiai Intézet munkatársa várta a résztvevőket, ahol a fenntartható falu programról mesélt, amely ezen a helyen a népi mesterségek és a népművészeti hagyományok fenntartását is ösztönzi és az ökológikus gazdálkodást támogatja.
A csaknem 70 km-es táv végső állomása Aggtelek volt, amelyet kb. 17 órakor, mintegy 7 órás kerékpározás után az utolsó kerekező is elért.
A túra során megszerzett kulturtörténeti és természeti értékekről szerzett ismeretekről csapataink totó formájában adtak számot.
Az eredményhirdetést és a (a két igazgatóság által falajánlott) jutalmak kiosztását követően barlangi koncertre (Reményi Ede kamarazenekar előadásában: „A barokk zenétől a latin muzsikáig”) hívtuk a megpihenő kerékpárosokat.
Szöveg: Bíró Barbara, forrás: www.bnpi.hu

Szólj hozzá!

Címkék: kerékpár bükki nemzeti park igazgatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr21175383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása