egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Egerben is bezárt a régi, tájszennyező hulladéklerakó

2009.07.17. 09:15 torosziget

A Városgondozás Eger Kft. felhívása szerint az egri, valamint a kistérség többi helységében lévő hulladéklerakókon csütörtöktől nem helyezhető el szilárd települési hulladék.

A háztartási vegyes szemetet
szállító járműveket a jövőben nem engedik be a lerakók területére. A települési szilárd hulladék kukás, valamint konténeres begyűjtését, szállítását a korábbiaknak megfelelő módon a környék legtöbb településén továbbra is a Városgondozás Eger Kft., bizonyos helységekben más vállalkozások végzik. Az ártalmatlanítás megnövekvő költségei miatt a többlethulladékot csak az arra rendszeresített, a cég által forgalmazott zsákokban szállítják el.

Települési szilárd hulladékot legközelebb az egri átrakó állomáson, a K2 út mellett lehet legálisan átadni. Bizonyos esetekben ettől eltérő állomások is lehetségesek. Üzemelni fog az építési és bontási törmeléket feldolgozó telep, biztosítják a hulladék kezelését a bezárt egri lerakó mellett. Ugyanitt a szelektíven gyűjtött hulladék – papír és karton, üveg, PET-palack, fém – átadása is lehetséges. Térítési díj fejében a tiszta zöldhulladékot is átveszik Egerben.

A változások miatt – az illegális szemétlerakók létrejöttének megakadályozására – fokozottabban ellenőrzik majd a potenciális illegális hulladéklerakókat, az utak melletti területeket. Országszerte kilencven régi hulladéklerakót kellett bezárni tegnap, ezek ugyanis elavultak. Szennyezik a környezetet, a működésük károsíthatja az emberek egészségét, a légkört és a vizet. A régi telepeket uniós pénzből felszámolják, a szemetet 75 új, az uniós előírásoknak megfelelő hulladéklerakó fogadja majd, igaz, nem mindegyik készült el a határidőre. A bezárásról egy 2001-es jogszabály rendelkezett.

Az EU véget vet a szabálytalan hulladéklerakásnak

 
Az Európai Unió területén található hulladéklerakóknak július 16-tól meg kell felelniük a vonatkozó uniós előírásoknak. A hulladéklerakókról szóló európai irányelv hatálybalépése óta nyolc év állt a tagállamok rendelkezésére, hogy a már meglévő hulladéklerakókat vagy összhangba hozzák az előírásokkal, vagy véglegesen bezárják. A Bizottság valamennyi tagállamot levélben emlékeztette e kötelezettségre, és egyben adatszolgáltatást kért az irányelvnek való megfelelésről. A jogi előírásoknak meg nem felelő tagállamok szankciókra számíthatnak.

Forrás: heol.hu  2009. július 17.

Szólj hozzá!

Címkék: hulladék

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr311250873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása