egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Mire jó a helyi termék?

2009.07.18. 23:40 torosziget

Kb. két éve volt, hogy barátokkal beszélgettünk arról, hogy Egerben nincs se biopiac se egy rendes helyi termékeket árusító piac. A beszélgetés akkor csak panaszkodás maradt. Azóta sem változott sokat a helyzet, bár a két hagyományos egri piac (Belváros és Csebox) mellett mostanában nyílt egy termelői tejbolt és megtartották az első un. Magyarok Vásárát is. Szóval megmozdulni látszik valami e téren.
És pont erről a témáról, tehát a helyi termékek piacra viteléről szól a Zöldhullám blog legfrissebb bejegyzése:

Mire jó a helyi termék?

Minden magyar kistérségnek megvannak a helyi termékei: a téma az utcán hever, csak fel kell venni, leporolni, gusztán becsomagolni – aztán uzsgyi, a piacra vele! A Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület a közelmúltban megalapította helyitermék-csoportját. Azok az egyesületi tagok kezdeményezték ezt és a hozzájuk kapcsolódó hosszú távú programot, akik már régóta ún. helyi termékeket készítenek és szeretnének ebből a tevékenységből megélni és nem a munkanélküliek számát gyarapítani.

Mi is az a helyi termék?

Helyi alapanyagból, helyi munkaerővel készülő termék, amelyet a helyi vásárokon, piacokon (vagy a készítő saját házában, gazdaságában) adnak el helyi vásárlóknak.
Ilyen lehet pl. Juliska néni tyúktojása, Magdi biolekvárja, bodzaszörpje, Kriszti kézműves csokija, Zsuzsa asszony házisajtja, Miska bá’ disznótorosa; de Éva kerámiái, Sanyi faragványai, a szociális foglalkoztató szőttesei is gyarapíthatják a terméklistát.

A cikk folytatódik a Zöldhullám blogon >

2 komment

Címkék: piac helyi termék

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr621253974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsofi22 2010.05.26. 21:49:33

Sziasztok!

Most keveredtem ide az oldalra és olvasom, hogy szívesen vennék Eger lakó a helyben termelt, akár termesztők által direkt értékesített árukat.
Mi igaz nem egriek vagyunk, de nem messze lakunk onnan a Mátra lábánál. Családi vállalkozásunk gyümölcstermesztéssel foglalkozik. Az előző évben próbáltuk ki magunkat a direkt értékesítés területén a közeli városban. Nagyon nagy sikerünk volt. Ezért az említett városban már több helyen leszünk idén jelen. Egert választottuk másik területnek. De sajnos a hivatalok annyira rossz feltételeket szabnak, hogy komolyan el kell gondolkodnunk, hogy ezt így megéri e csinálni. Arról nem is beszélve, hogy nagyon lassan hozzák meg a döntéseket ami a mi dolgunkat nagyon megnehezíti. Január óta próbálunk közös nevezőre jutni. Eddig mindent megígértek, úgy tűnt hogy nagyon simán fog indulni a dolog. Most ott tartunk, hogy pénteken szedjük az első szamócaszemeket amikkel valószínű Egerben nem tudunk megjelenni.

A konzekvencia annyi, hogy sajnos a városvezetésnek kellene elgondolkodnia azon, hogy mennyire fontos a helyi magyar gazdák támogatása. Ezáltal pedig a lakosság elégedettsége.

Egy csalódott, fiatal mezőgazdaságban dolgozó lány.
süti beállítások módosítása