egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Skót önkéntesek a Bükki Nemzeti Parkban

2009.07.23. 17:32 mmebukk

„Working Together for Tomorrow’s Future” – Dolgozzunk együtt a holnap jövőjéért. Ez a jelmondata a Fife Air Cadets Conservation Group nevű skót szervezetnek, amely az egyik önkéntes munkatáborát a Bükki Nemzeti Parkba szervezte.
23 fős, főleg középiskolásokból álló csoport utazott ide Skóciából, hogy kétkezi munkájával segítsen a Bükki Nemzeti Parkban. A Június 8 és 16. között itt tartózkodó fiatalok tanösvény építésben segítettek.
Vezetőjük, Mark Person idén tavasszal kereste meg igazgatóságunkat azzal a felajánlással hogy a Bükki Nemzeti Parkban szívesen segítenének az ide tervezett kirándulás-tanulmányútjuk keretében. Így elkezdődhetett egy régi elképzelésnek, a Tamás-kúti Tanösvénynek a megvalósítása.
A felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontban elszállásolt vendégek naponta kerékpárral mentek a munkaterületre a Tamás-kúti házhoz, ahol felállított katonai sátor volt a bázisuk. Kéziszerszámokkal, és ivóvízzel felszerelkezve innen gyalog indultak a megjelölt helyszínekre összeállítani, majd helyükre beásni a táblatartó szerkezeteket, kitisztítani a sétaút nyomvonalát és végül felfesteni a tanösvény-jelzéseket. A Tamás-kúti házat működtető Kárpát Egyesület részéről Lukács László helyismeretével segítette a munkaterületek felkeresését, az útszakaszok kijelölését.
Egy 4 fős csoport a természetjárók által kedvelt Guba-réti ház felújításának befejezésén segített, az épület díszitő lécezését, a tetőtér belső faburkolatát szerelték fel és új kültéri padokat, asztalokat állítottak be. Az ő munkájukat Egri Erdészet részéről Csernóczki Péter irányította.
Az első napi lelkesedését (amit egy kicsit megtört a reggeli kerékpározás hegynek felfelé) végig megőrizte a társaság és 3 nap alatt elvégezte a rábízott feladatokat. Helyére került 4 információs tábla, kb.700m hosszan sétaútszakasz nyomvonalát tisztították meg az aljnövényzettől és egyengették ki, és elkészült 7km jelzés festése. Ezek mellett az völgyszakaszról a tanösvény nyomvonalában talált szemetet és teherautó gumiabroncsokat felcipelték az közút szélére. Köszönet jár érte! Sajnos manapság ritkán tapasztalható ekkora lelkesedés fiataloktól, önként vállalt, értelmes célért.
Tovább...
Forrás: www.bnpi.hu Baczur János

Szólj hozzá!

Címkék: önkéntes bükki nemzeti park igazgatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr361263402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása