egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Nem használjuk ki eléggé a Nap energiáját

2009.08.20. 22:13 torosziget

A mai technológiákkal a hazai besugárzási viszonyok mellett az éves energiatermelés tekintélyes hányadát lehetne előállítani.

Hazánk megújuló energiapolitikájában nem tükröződnek az Európai Unió célkitűzései, tétlenségünkkel, kihasználatlan adottságainkkal csökkentjük a fenntartható fejlődés megteremtésének esélyeit, mialatt az ország energetikai kiszolgáltatottsága változatlan marad – hívja fel a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA).

A napenergia felhasználására létesült technológiai rendszerek Magyarországon, a rosszabb besugárzási értékekkel rendelkező Ausztriához képest is rendkívül kis mértékben terjedtek el. A 2008-as adatok szerint Magyarország évi energiafelhasználásában a megújuló energia 4,7 százalékot tett ki, messze elmaradva saját lehetőségeitől, s az európai uniós elvárásoktól. Ráadásul hazánkban a megújuló energia alatt többnyire a napenergiához képest kevésbé hatékony biomassza vagy biodízel üzemanyag elégetését értik. A tagállamok 2020-ra az összes energiafelhasználást tekintve 20 százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkentést és a megújuló energiák arányának ötödrészre való emelését tűztek ki célul.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: heol.hu  2009. augusztus 19. T. B.

Szólj hozzá!

Címkék: energiahatékonyság

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr221326369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása