egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Nem szennyez: nincs engedély a mátrai szénerőműre

2009.12.17. 17:33 torosziget

Nem adható engedély a Mátraterenye külterületére tervezett 49,9 megawattos, úgynevezett cirkofluid blokkos széntüzelésű erőmű létesítésére.

Ezt a verdiktet elsőfokú határozatában a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mondta ki. A tervezett beruházással érintett, s az ellen egyre hangosabban tiltakozó Heves megyei településekre a napokban érkezett meg a szakhatóság döntése.

Dr. Csóti Dorottya, Mátraballa és Mátraderecske körjegyzője ennek kapcsán kiemelte: Mátraballa, ez a nyugodt, mátrai falu szenvedne leginkább az erőmű szennyező hatásától az uralkodó szélirány következtében. De Mátraderecske is a hatásterületen belül helyezkedik el, ahol Magyarország egyetlen mofettája található. Az erőmű megépülésével a számos ember megélhetését biztosító gyógyturizmus könnyen veszélybe kerülne.

A határozat szerint a felügyelőség az Első Nógrádi Erőmű (ENE) Zrt. kérelmére lefolytatott előzetes vizsgálat alapján állapította meg, hogy nem adható engedély a beruházásra. Az indoklásban egyebek mellett az olvasható, hogy az ENE benyújtotta az MVM ERBE ENERGETIKA Mérnökiroda Zrt. által készített előzetes vizsgálati dokumentációt a mátraterenyei széntüzelésű erőműről.

A felügyelőség kötve van a szakhatóságoknak – ebben az esetben az érintett Nógrád és Heves megyei települések jegyzőinek – jogszabályon alapuló állásfoglalásaihoz, azok figyelembe vételével dönt. Tekintettel arra, hogy a szakhatóságok közül Bátonyterenye jegyzője, Kazár, Rákóczibánya és Vizslás körjegyzője, Mátraderecske és Mátraballa körjegyzője, valamint Parád jegyzője nem fogadta el az előzetes vizsgálati dokumentációt és az erőmű létesítéséhez nem járult hozzá, így a felügyelőség is elutasította az engedély kiadását.

Az erről szóló határozatot az eljárásban részt vett önkormányzatok jegyzői kötelesek haladéktalanul, de legkésőbb öt napon belül közzétenni. A döntés ellen tizenöt napon belül lehet fellebbezni az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséghez.

Forrás: heol.hu 2009. december 16.

Szólj hozzá!

Címkék: erőmű

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr631621049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása