egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Sarki búvár előkerülése a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet területéről

2010.01.12. 11:51 mmebukk

2009.12.18-án Istenmezeje községhatárban egy erdei út mentén fakitermelő munkások találtak rá egy számukra ismeretlen madárra, amely nem tudott felrepülni.
Sikerült megfogniuk, és Nagy Zoltán helyi lakoshoz vitték, aki korábban aktív vadászként jól ismerte az élővilágot. Ő értesítette a hatóságot, és jó körülmények között friss hallal táplálva tartotta a madarat. A természetvédelmi őrszolgálat helyszínre érkezésekor megállapítható volt, hogy komoly sérülése nincs a madárnak, élénk, jól reagál a külső ingerekre. Vélhetően az ilyenkor szokásos balesetet szenvedte el. A búvárfélék ugyanis csak nyílt vízre tudnak leszállni, ilyenkor a mellkasukkal érnek először a vízbe, télen, erdei utak, tisztások, csillogó felületére próbálnak leszállni, és szenvednek kisebb nagyobb sérüléseket.   
A sarki búvár (Gavia arctica) Skandinávia és Észak-Oroszország a költőterülete, itt tavak szigetein, vagy a tengerpart közelében fészkel. Magyarországon ősszel és tavasszal átvonul, illetve ritkán a be nem fagyó vizek mellett áttelel. Fő telelőterületei a Fekete- és a Földközi-tenger. Kitartó repülők, bár a vízről csak hosszabb nekifutással tudnak felszállni. Fő táplálékát a halak képezik, halászás közben a víz alatt akár 2 percig is kibírja.
A megkerült példányt a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai meggyűrűzték, és 2009.12.21.én a Hortobágyi Madárkórházba szállították, ahol megállapítást nyert, hogy nincs komoly sérülése, kicsit le van gyengülve, de szakszerű ellátásban részesül. Így tavasszal útnak indulhat északi költőterülete felé.
A sarki búvárnak ez az első bizonyított megfigyelése a Bükk és a Mátra vonalától északra, Kelet-Magyarországon.
Köszönetet mondunk a megtalálóknak, és Nagy Zoltánnak, amiért szívükön viselték a ritka téli vendég sorsát.
Forrás: Kormos Krisztián www.bnpi.hu
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: madár bükki nemzeti park igazgatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr421666094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása