egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Eger már nem könnyen szellőzik át, de szmog még nincs

2010.01.20. 12:28 egrizold

A heol.hu cikke:

A légúti betegségben szenvedőket, asztmásokat sújthatja elsősorban a téli időjárási helyzet miatt jelentkező nagyobb légszennyezés. Kétségbe azért nem kell esni, szmogról még nincs szó.

A sajátos téli időjárási viszonyok mellett főként a fűtés, illetve a közlekedés tehető felelőssé az elmúlt hetek romló légszennyezettségi adataiért a nagyobb hazai településeken, így megyénk népesebb városaiban is. Pánikra persze nincs ok, de nem árt az elővigyázatosság. Az egészségügyi kockázatot jelentő légszennyezettségi értékek közül a nehézfémeket, rákkeltő anyagokat, kormot tartalmazó szálló por koncentrációjának növekedése a legjelentősebb.

Bár a mérőállomás környezetében elérhette az egészségügyi határértéket, ám a szmoghatást jelző tájékoztatási és riasztási küszöbtől még messze volt. Romlottak a légszennyezettségi adatok az utóbbi hetekben Egerben, ahol ezzel a város fekvése, a völgyben megszoruló levegő, a csekély áramlás és az elmúlt évtizedekben a település átszellőzését biztosító légfolyosó beépítése miatt bizony fokozottan kell számolni.

Az előrejelzések szerint az elkövetkező hetekben várhatóan kedvezőbbek lesznek a meteorológiai körülmények. Ennek köszönhetően a megélénkülő légmozgás jócskán átkeveri az álló, beszorult légrétegeket, ami pedig kitisztítja a levegőt. Az elmúlt két évben egyébként a téli légszennyezési helyzetet némiképp súlyosbíthatta, hogy a drága és bizonytalan gázellátás miatt egyre többen tértek át vagy vissza a hagyományos, ám szennyezőbb fa- és széntüzelésre.

A kibocsátott károsító anyagokat a tisztiorvosi szolgálat (ÁNTSZ) is méri alkalmanként, ám folyamatosan működő, telepített automata mérőállomás csak egy működik a megyében, Eger belvárosában, a piactér mellett.

Az egyetlen Heves megyei állandó mérőállomást Egerben működtető zöldhatóság szakembere elárulta: az egri mérőbázis adatainak a hasznosítása mellett az elmúlt esztendő decemberében a mobil mérőkocsijukat is a megyeszékhelyre irányították. Ezzel azt kívánták elérni, hogy egy hónapig a Malomárok úton ellenőrző méréseket végezhessenek, kiküszöbölve a piaci közlekedés esetleges túlzott szennyező hatását. Ám az értékek eddig nem mutattak jelentősebb eltérést, tehát nincs mitől tartaniuk a Felsővárosban lakóknak.

A témával a Heves Megyei Hírlap foglalkozik mai számában.

Forrás:
heol.hu 2010. január 20. Kovács János

Szólj hozzá!

Címkék: eger

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr941687314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása