egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Zöld Elek a régió fenntartható fejlődéséért

2010.03.12. 21:30 egrizold

A Lehetőséget Mindenkinek Alapítvány az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az Európai Unió támogatásával „Zöld Elek a régió fenntartható fejlődéséért” címmel kommunikációs kapmány hajt végre.

A kampány tartalmilag két alapvető részre osztható, időben pedig egy évig tart 2010. január 1-el kezdődik és 2010. december 31-el fejeződik be. Az első szakasz üzenete: anyagtakarékosság illetve a hulladék-megelőzés szempontjának megfogalmazását és alkalmazását, a szelektív hulladékgyűjtés iránti igény növekedését, a másodnyersanyagok ismertségének és elfogadottságának növelését célozza. A második szakasz üzenete: az energiatakarékos anyagokból készített, és a hatékonyan szigetelt épületek hosszútávon anyagi és energia-megtakarítást eredményeznek, ezzel megelőzve az energiafelhasználásból eredő légszennyezést; a természeti adottságok szerint a napkollektorok, vagy a geotermikus energia leginkább környezetbarát fűtési energiaforrása az épületnek.

A hatékony elérés érdekében célszerűnek tartjuk a helyes, és jövőbe mutató megoldási módszerek megszemélyesítését, ezért alkottuk meg a kampány központi figuráját, a rajzfilmek supermanjéhez hasonló figurát, Zöld Eleket.

A kampány célcsoportja az Észak-Magyarországi Régió lakossága általában.

A kampány rövidtávú célja, hogy a régió lakosai,
- tisztában legyenek a jelenlegi életmód fenntarthatatlan voltával;
- megismerjék az ökointelligens hulladékkezelési és építési alternatívákat.

Hosszú távon a kampány célja, hogy
- elterjessze a régióban a környezettudatos hulladékkezelési és építkezési módokat;
- tömeges érték- és attitűdváltást idézzen elő, amely lehetővé teszi a fenntartható életmód elterjedését a régióban, településtípustól függetlenül.

A kampány előkészítő, alapozó szakaszában egy hiánypótló közvélemény-kutatást folytattunk a TeleQuest Kft. segítségével. Az 500 fős mintával végzett kutatás a régió település típusaira és nem szerinti megoszlásában reprezentált volt.
 
Fontos megállapítások a kutatásból:

Szelektív hulladékkezelés témában:
1. A minta 81,1 százaléka legalább egy féle hulladékot szelektíven gyűjt, a nem szelektíven gyűjtők aránya 18,9 százalék, ám e csoport több mit fele is úgy véli, hogy van legalább egy olyan hulladék, melyet szelektíven kellene gyűjtenie. Azaz a hulladékkezelésnek ezt a formáját csak az összminta 8,9 százaléka utasítja el teljes mértékben.
2. Tanulság, hogy a szelektív hulladékgyűjtés fogalma elsődlegesen a hulladékgyűjtő szigeteken megtalálható típusokat aktiválja (műanyag, papír, üveg), melyek között is messze kiemelkedik a műanyag hulladék gyűjtésének tudatossága.
3. Minden településtípus esetében az egyszemélyes háztartások azok, melyek a legkisebb arányban kezelik szelektíven a szemetét, különösen alacsony a községekben élő ilyen háztartások szelektív gyűjtési hajlandósága.
4. A hulladéklerakó-helyre történő szállítás 53,8 százalékban gyalog, 33,7 százalékban gépjárművel, míg 12,6 százalékban kerékpáron zajlik.
5. Pozitív jelnek tűnik, hogy a kényelmi megfontolások (sok idő, kényelmetlen szállítás, kényelmetlen lerakás) nem tűnnek lényegesnek, szemben az információhiánnyal és az infrastruktúra kiépültségével vagy a tárolási nehézségekkel.
6. A hulladékgyűjtéssel kapcsolatban alapvetően pozitív a légkör: a megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy a szelektív gyűjtés megéri azt a macerát, ami ezzel jár, sőt a szemétszállítási díjat is lehet a segítségével csökkenteni, és úgy látják, hogy a témában könnyű tájékozódni is.

Energiatakarékos építési technológiák témában:
1. Az építési technológiák kapcsán a kérdezettek minden előnyt egyszerre akarnak, nincs prioritási sorrendjük, azaz nem kompromisszum készek az ár–tartósság–üzemeltetés hármas mentén, egyedül csak a kivitelezés időtartamából hajlandóak néhányan engedni.
2. A fő hangsúly a fűtési költség leszorításán van, melynek két eleme a szigetelés és a nyílászárócsere az esetek felében együttesen került alkalmazásra.
3. A napenergia hasznosítással kapcsolatban nagyok a várakozások érdemes az ezzel kapcsolatos tájékoztatásra is koncentrálni.

A kutatás teljes anyaga elérhető itt >

Zöld Elek a neten >

Forrás: beküldött sajtóanyag, Miskolc, 2010. március 11.

Szólj hozzá!

Címkék: fenntarthatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr941835436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása