egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Új közlekedési rend készül Eger belvárosában

2010.03.17. 14:25 torosziget

A megyeszékhelyen is javában dolgoznak a belváros új közlekedési rendjén, néhány helyen zöld utat kapnak a biciklisták.

Melegh Tibor, az egri  önkormányzat városfejlesztési és városüzemeltetési irodájának munkatársa arról tájékoztatott: több beruházás befejeztével átalakulhat a forgalmi rend Egerben. A vár és a történelmi belváros zónáiba csak a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő gépjárműveket engednek majd be. A Szarvas térre igyekvők figyelmét táblával hívják föl a várható torlódásra. A strand főbejáratánál, a tervek szerint szemből is be lehet majd hajtani kerékpárral a Klapka utcára. Jó ötletnek nevezte az Egészségház utca járdájának kiszélesítését, gyalogos-kerékpáros út kialakítását, amely biztosítaná az Érsekkert felől érkező biciklisek továbbhaladását a belváros, majd az Északi lakótelep irányába.

A Bajcsy-Zsilinszky utcára a Líceum felől továbbra sem lehet behajtani biciklivel, ahogyan a Jókai utcán sem élveznek kivételt a kerékpárosok. A Dobó térre viszont bemehetnek majd a biciklisták a Bajcsy felől, ahogyan a Dobó utcába is a Kossuth utca irányából. A főtéren egyelőre kerékpárosnyom vezethetne át a város északi része felé.

– A személyi sérüléssel járó balesetek tizedét kerékpárosok idézték elő, további hat százaléknál a gyalogosok voltak a vétkesek. Magyarországon tavaly 1830-szor a biciklista, 1105 alkalommal pedig a járókelő okozott balesetet – fejtette ki Borsos Péter r. őrnagy. Ebben a hónapban külön ügyelnek a rendőrök a gyalogátkelőhelyek környékére, itt sebességet mérnek majd, s fölvételeket készítenek a gépjárművekről. Ellenőrzik a biciklisek, gyalogosok éjjeli láthatóságát, a kerékpárok kötelező tartozékait. Ki akarják szűrni az ittasan bringázókat is.

A város szorgalmazza azt is, hogy a magánutak tulajdonosai szabvány táblákat használjanak a jelenlegi saját gyártmányúak helyett. Változtak a vasúti kereszteződésen való áthaladás szabályai is, ezentúl korlátozó táblákkal kell jelezni, ha a sebességet csökkenteni kell. A Donát utcánál helyeznek ki ilyet, hiszen ott nem lehet belátni a vasúti pályát a műútról. Az Érsekkertben sokan robogóval közlekednek, és gyakran túllépik a megengedett sebességet. Fölvetődött, hogy az új környezetvédelmi táblával ki lehetne tiltani a légszennyező gépjárműveket a parkból. Az Eszterházy térről a Líceum felújítását követően száműzik a kocsikat, átalakul a környéken a parkolási rend, lesz külön kerékpáros várakozóhely is.

A témáról bővebben olvashatnak a Heves Megyei Hírlap szerdai számában.
Forrás: heol.hu 2010. március 17. 06:06 T. B.

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés eger önkormányzat kerékpár

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr501847032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása