egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

A II. Bükk-fennsíki táborról…

2010.07.16. 11:27 mmebukk

Idén második alkalommal szerveztünk madár- és természetismereti tábort a Bükk-fennsíkon. Ezúttal július 5-én volt az első napja, míg a zárás július 11. napjára esett. Végig szép időnk volt, mindössze az egyik délelőtt kellett összehúznunk a hálókat eső miatt.
A tábor helyszíne a Nagy-mező és a Vadkert határán álló síházban volt. A környező növényzetet a bükk, a vörös és a lucfenyő uralja, csak a töbrökben és a fiatal fenyőültetvényeken nem záródott a társulás.
A tábor során folyamatos madárgyűrűzés és faunisztikai megfigyelés zajlott, de sor került alpesi gőte és foltos szalamandra felmérésre, és a környékben fellelhető növények határozására is.
Összesen 87 méter hosszú hálóval dolgoztunk szűk hat napon keresztül. Ez alatt 29 faj 158 egyedére került gyűrű. A tavaly fogott 19 faj mindegyikéből sikerült minimum 1 példányt fogni. A legérdekesebb gyűrűzött madár egy fiatal kormosfejű cinege volt. További említésre méltó fajok: közép fakopáncs, fenyvescinege (14 példány), szajkó és 2 még növekedésben lévő fiatal hegyi fakusz. Az erdei szürkebegy (3 pld.) és a sárgafejű királyka (4 pld.) tipikus vonuló és telelő fajok nálunk, költeni csak kis számban szoktak, ezért nyáron ritkán fogják őket. A legnagyobb egyedszámban, akárcsak tavaly, idén is széncinegét (23 pld.) gyűrűztünk, de említésre méltó a tövisszúró gébics (11 pld.) és nagy fakopáncs (6 pld.) magasabb egyedszáma is. Gyűrűzésre került 2 fiatal, Fekete Juditka által nevelt molnárfecske is, amelyek a következő héten Egerben lettek elengedve. A tavaly jelölt madarak közül 2 erdei szürkebegyet, 1 vörösbegyet és 1 énekes rigót fogtunk vissza. Sajnos a hálók nem úszták meg sérülés nélkül. A szokásos kisebb-nagyobb lyukak mellett az egyikben komoly kárt okozott egy őzbak, majd miután ezt a hálót megjavítottuk és áthelyeztük, egy barna hosszúfülű denevért is fogtunk vele.
A megfigyelt fajok közül említést érdemel a minden nap 4-6 példányban észlelt fekete harkály és hamvas küllő, valamint a 30-40 példányos keresztcsőrű és sarlósfecske csapat, amik feltehetően a közeli fenyvesekben illetve bükkösben költöttek.
A tábort a hét során körülbelül 60, a természet iránt érdeklődő ember kereste fel. Ők főleg Egerből és Miskolcról érkeztek, de füzesabonyi és budapesti családokat is vendégül láttunk.
Reméljük, a jövőben is hasonló sikerrel tudjuk folytatni a tavaly megkezdett munkát!
A tábort az Eger Város – Civil Alap programja támogatta. Külön köszönjük a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak a tábor szakmai támogatását és a Természetvédelmi Őrszolgálat segítségét. És végül, de nem utolsó sorban köszönet Zsuzsa néninek, aki mindennap gondoskodott arról, nehogy a táborlakók éhen haljanak.
A tábori életképek itt megtekinthetők>>>
Balázsi Péter, MME Bükki helyi csoport
A fotón fenyvescinege (Pásztor Zoltán)

Szólj hozzá!

Címkék: mme bükk tábor magyar madártani egyesület bükki helyi csoport

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr142155212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása