egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Csillagász est Felsőtárkányban 2010. augusztus 13.

2010.08.11. 17:23 mmebukk

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csillagász estet rendez augusztus 13-án, pénteken 19:30 órától a felsőtárkányi látogatóközpontjában.
Az est apropója, hogy augusztusban a Föld közelében fog járni a Perseida meteorraj, amely látványos "csillaghullást" eredményez.
Az augusztusi meteorhullást, melyet a magyar néphagyomány Szent Lőrinc könnyeinek nevez, már több mint kétezer évvel ezelőtt is észlelték és lejegyezték kínai csillagászok.
A Perseidák meteorrajt felépítő milliárdnyi porszemet a ma 109P/Swift-Tuttle néven ismert üstökös szórta szét a Naprendszerben. Az apró porszemek sebessége 200.000 kilométer óránként, így a légkör sűrűbb részeibe érkezve látványos tűzijátékot produkálva égnek el és fejezik be égi pályafutásukat.
Ebben az égi jelenségben és más nyáresti csillagképben gyönyörködhetnek péntek este a Felsőtárkányba kilátogatók.
A program Mikó Attila (Hell Miksa Csillagászati Közhasznú Egyesület) előadásával kezdődik, amelyen a csillagképek olvasásával és égi jelenségek magyarázatával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, majd távcsöves megfigyelés keretében tapasztalhatják meg a hallottakat saját szemünkkel is.
A program díja 300 Ft/fő, (a belépővel a "Karszt és élővilága" című kiállítás is megtekinthető).
Az estre minden érdeklődőt szeretettel várnak!
Égboltkép 2010. augusztus 13. 19 óra (forrás: Magyar Csillagásztai Egyesület)

Szólj hozzá!

Címkék: program csillagászat bükki nemzeti park igazgatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr872215149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása