egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Közlemény - Újra erdőt telepíthet Eger Önkormányzata

2011.02.10. 14:30 mmebukk

Az élhetőbb környezetet megteremtését, valamint Eger lakosainak érdekeit szolgáló erdősítési programot indított el az Egri Önkormányzat még 2007-ben. Ennek részeként tavaly áprilisban 26 ezer euró támogatást nyert a város egy uniós pályázaton. Az összeget tájjellegű, őshonos fafajok telepítésére lehet felhasználni, Eger külterületén, 11 hektárnyi műveletlen, gazos részen. A költségeket figyelembe véve önkormányzatunk közbeszerzési pályázatot írt ki a munka elvégzésére, és a telepítés már el is kezdődött a Rózsás-dűlőben, molyhos tölgyes-cseres erdő ültetésével.

A most folyamatban lévő erdősítés csupán a kezdet, újabb telepítési programot is tervezünk, szintén őshonos fafajokkal. Ennek érdekében az önkormányzat a repülőtér közelében lévő Pajdos-dűlő egy részének beültetésére is pályázott. A tervet már jóváhagyta a Heves Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal december közepén született határozatában Egernek újabb 14 ezer euró támogatást ítélt meg, a fenti célok elvégzésére.

A város a tulajdonában lévő ingatlanok erdősítésével próbál meg példát mutatni, hiszen az erdőterületek telepítése a kellemes környezet és klíma biztosítása mellett munkahelyeket is teremt Egerben.

MI AZ ERDŐ HASZNA?
Az erdő levéltömegével oxigént termel, emellett olyan, mint egy hatalmas szűrőberendezés: megszűri a levegőben keringő szennyező anyagokat és egyben növeli a levegő páratartalmát is. Az erdők további fontos szerepe, hogy zajszűrők, lehulló lombjuk pótolja a talaj tápanyagait, fékezik a felszíni vízfolyásokat, ezért csökkentik az árvíz kockázatát, valamint megvédik a talajt az eróziótól.

Kontakt:
Serfőző János - Gazdasági Iroda
Telefon: 36/523-700/855-es mellék, illetve 20/486-8986
E-mail: serfozo.janos@ph.eger.hu

Szólj hozzá!

Címkék: erdő eger megyei jogú város önkormányzata

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr362651265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása